Wilk syty i ptak cały. Genialny w swojej prostocie przepis – nie tylko dla dzieci – na imprezowe wegańskie koreczki z oliwkami „rajskie ptaki”. Po tym wyczerpującym wstępie możemy przejść do montażu.
Jeszcze tylko szybko wspomnę, że ptasie koreczki świetnie smakują z domowymi krakersami pełnoziarnistymi.
Wegańskie koreczki z oliwkami – SKŁADNIKI
- pomidorki koktajlowe w różnych kolorach, winogrona lub inne małe, okrągłe lub jajowate warzywa i owoce
- oliwki czarne lub zielone z jak najmniejszą zawartością soli, a najlepiej bez
- dość cienka marchewka
- wykałaczki
Wegańskie koreczki z oliwkami – WYKONANIE
- Jeśli kupiliśmy oliwki w słonej zalewie, najlepiej opłukać je pod bieżącą wodą, żeby pozbyć się trochę soli.
- Marchewki nie trzeba obierać, wystarczy umyć i wyszorować szczoteczką.
- Pierwszą oliwkę nacinamy na długość 3/4 od strony otworu po drylowaniu.
- Dziób z marchewki umieszczamy w drugiej oliwce w otworze po drylowaniu.
- Dalej postępujemy według zdjęcia poniżej.
Bon appétit !
Fajne kolorowe chłopaki, z dużymi apetycznymi brzuszkami. Na pewno będą ozdobą stołu, zrobię na najbliższą imprezę. Będą cieszyły oczy i podniebienie – wszystkie składniki lubię. Może znasz inne ciekawe przekąski?
Na pewno w najbliższym czasie wrzucę na bloga inne, fajne przekąski, proszę tu zaglądać 🙂