Pieczone placki z batatów i ziemniaków fit - wegańskie

Pieczone placki z batatów i ziemniaków fit – wegańskie

Placki (a może i kotlety) z ciasta na kopytka na bazie zwykłych i słodkich ziemniaków. Niedawno mnie oświeciło – lepiej późno niż wcale – że zamiast gotować kopytka i potem wylewać do zlewu część wartości odżywczych, lepiej uformować z ciasta placki i wrzucić je do piekarnika. Pyszne na ciepło, na zimno, w domu i na wynos, o wszystkich porach dnia i nocy, solo lub z jogurtem sojowym czy dipem wegańska raita.

 

Pieczone placki z batatów fit – SKŁADNIKI

  • 200 g upieczonych batatów (bataty kroimy na kilka części i pieczemy do miękkości, czyli przez ok. 45–50 min. w 180°C). Możemy też zrezygnować z białych ziemniaków i użyć 400g batatów – będzie zdrowiej
  • 200 g ugotowanych zwykłych ziemniaków, najlepiej w mundurkach i na parze
  • 1 kubek mąki pszennej razowej + trochę do oprószenia miski i rąk przy formowaniu placków – używam orkiszowej. Ilość mąki zależy od tego, jaka konsystencja placków nam odpowiada
  • 2 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych (niekoniecznie)
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • 1 łyżka cebuli suszonej w proszku
  • 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
  • ½ łyżeczki zmielonego kminku
  • pieprz, sól

 

Pieczone placki z batatów fit – WYKONANIE

  1. Białe ziemniaki i bataty studzimy, obieramy ze skóry, wrzucamy do miski i rozdrabniamy na miazgę za pomocą tłuczka do ziemniaków. Na koniec możemy przemieszać masę łyżką.
  2. Dodajemy pozostałe składniki, traktujemy wszystko tłuczkiem do ziemniaków, a potem krótko wyrabiamy ciasto ręcznie. Jeśli potrzeba, posypujemy miskę mąką.
  3. Dłonie oprószamy mąką i formujemy placki dowolnej wielkości. Mniejsze wychodzą smaczniejsze. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i zapiekamy w temperaturze 180°C przez 20–30 min. w zależności od wielkości placków.

Bon appétit !

 

Jedna myśl na temat “Pieczone placki z batatów i ziemniaków fit – wegańskie

  1. Zrobiłam te z ziemniaków i batatów, wyszły jak na zdjęciu, są smaczne . Spróbuję jeszcze z samych batatów, pewnie będą bardziej słodkie.

Dodaj komentarz