Prosty przepis na ciekawe i smakowite śniadanie – amarantus na mleku z gruszką i cynamonem lub wanilią. Amarantusanka konsystencją przypomina nieco kaszę mannę na mleku.
Amarantus, znany także jako „złoto Inków”, to bezglutenowe pseudozboże pochodzące z Ameryki Południowej. W ciągu wieków zyskał popularność w wielu regionach świata, m.in. w Europie i Azji, ze względu na swoje cenne właściwości odżywcze. Amarantus jest bogaty w białko, błonnik, witaminy (szczególnie z grupy B) oraz minerały, takie jak wapń, magnez, żelazo i cynk.
Roślina ta jest łatwa w uprawie i odporna na niekorzystne warunki atmosferyczne. W Polsce amarantus powoli zyskuje na popularności, jego nasiona można upolować w sklepach ze zdrową żywnością.
Amarantus na mleku z gruszką – SKŁADNIKI
1 porcja (470 kcal)
- 80 g amarantusa (surowego)
- 200 g gruszki, w miarę miękkiej, u mnie konferencja
- ok. 190 g / ml mleka sojowego lub owsianego
- 1–2 łyżeczki ksylitolu lub ew. cukru
- ⅓ łyżeczki cynamonu lub trochę wanilii
- do podania: np. płatki migdałów podprażone na suchej patelni czy posiekane nerkowce
Ilość mleka zależy od soczystości gruszki.
Amarantusankę zamiast ksylitolem można posłodzić daktylem medjool lub zwykłym.
Amarantus na mleku z gruszką – WYKONANIE
- Amarantus zalewamy wodą i odstawiamy na kilka godzin, najlepiej na noc.
- Następnie odcedzamy i płuczemy na sicie pod kranem.
- Wrzucamy do rondla, dodajemy drobno pokrojoną gruszkę ze skórką i pozostałe składniki.
- Stawiamy na średnim ogniu, przykrywamy i zagotowujemy często mieszając.
- Zmniejszamy ogień, pokrywkę częściowo uchylamy i gotujemy ok. 20 minut co jakiś czas mieszając. W razie potrzeby dolewamy więcej mleka.
Amarantusanka na mleku gotowa!
Rada: jak używam laski wanilii? Do dań tej wielkości dodaję 1/5–1/4 laski. Kawałek kroję wzdłuż na pół, czubkiem noża wybieram aromatyczny miąższ i wrzucam go do rondla, dodaję też twardą część strąka (po ugotowaniu wyjmuję ją z potrawy).
Smacznego !