Proste i szybkie fit talarki z cukinii i ciecierzycy – wygodna alternatywa dla bardziej czasochłonnej cukinii faszerowanej. Danie można przygotować z lekkim wyprzedzeniem, a potem tylko zapiec. Fajny, wegański przepis na kolację czy imprezę.
Pieczona cukinia z ciecierzycą – SKŁADNIKI
2 porcje
- 1 spora cukinia
- 1 puszka ciecierzycy
- ¼ średniej cebuli
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżka płatków drożdżowych nieaktywnych
- ½ łyżeczki papryki wędzonej
- ½ łyżeczki nasion kolendry w proszku
- ½ łyżeczki czosnku w proszku
- sól jodowana, sporo pieprzu
- pomidorki koktajlowe
- zioła prowansalskie
Pieczona cukinia z ciecierzycą – WYKONANIE
- Ciecierzycę wrzucamy na sito, płuczemy pod kranem i odstawiamy do odsączenia. Następnie widelcem rozgniatamy na miazgę.
- Dodajemy cebulę posiekaną jak najdrobniej, koncentrat, musztardę, płatki drożdżowe, wędzoną paprykę, kolendrę, czosnek, sól i pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy – powstanie gęsta pasta.
- Cukinię kroimy na plastry o grubości ok. 1 cm i układamy na blasze pokrytej papierem do pieczenia. Na każdy talarek nakładamy porcję pasty z ciecierzycy, a na górze układamy plasterki pomidorków koktajlowych.
- Pieczemy w temp. 160–180°C przez ok. 30 minut.
Talarki posypujemy ziołami prowansalskimi przed upieczeniem lub po.
Smacznego!