Fit talarki - pieczona cukinia z ciecierzycą

Fit talarki – pieczona cukinia z ciecierzycą

Proste i szybkie fit talarki z cukinii i ciecierzycy – wygodna alternatywa dla bardziej czasochłonnej cukinii faszerowanej. Danie można przygotować z lekkim wyprzedzeniem, a potem tylko zapiec. Fajny, wegański przepis na kolację czy imprezę.

Pieczona cukinia z ciecierzycą – SKŁADNIKI

2 porcje

  • 1 spora cukinia
  • 1 puszka ciecierzycy
  • ¼ średniej cebuli
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżka płatków drożdżowych nieaktywnych
  • ½ łyżeczki papryki wędzonej
  • ½ łyżeczki nasion kolendry w proszku
  • ½ łyżeczki czosnku w proszku
  • sól jodowana, sporo pieprzu
  • pomidorki koktajlowe
  • zioła prowansalskie

Pieczona cukinia z ciecierzycą – WYKONANIE

  1. Ciecierzycę wrzucamy na sito, płuczemy pod kranem i odstawiamy do odsączenia. Następnie widelcem rozgniatamy na miazgę.
  2. Dodajemy cebulę posiekaną jak najdrobniej, koncentrat, musztardę, płatki drożdżowe, wędzoną paprykę, kolendrę, czosnek, sól i pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy – powstanie gęsta pasta.
  3. Cukinię kroimy na plastry o grubości ok. 1 cm i układamy na blasze pokrytej papierem do pieczenia. Na każdy talarek nakładamy porcję pasty z ciecierzycy, a na górze układamy plasterki pomidorków koktajlowych.
  4. Pieczemy w temp. 160–180°C przez ok. 30 minut.

Talarki posypujemy ziołami prowansalskimi przed upieczeniem lub po.

Smacznego!

Dodaj komentarz