Minestrone z ziemniakami, kapustą, cukinią i soczewicą

MINESTRONE z ziemniakami, kapustą, cukinią i soczewicą

Jak w jednym daniu zjeść aż 15 różnych warzyw? To proste – wystarczy ugotować wielki gar pożywnej, dietetycznej minestrone – zupy jarzynowej według włoskiego przepisu. Chociaż słowo „przepis” to tutaj raczej nadużycie, bo w przypadku minestrone nie obowiązują właściwie żadne zasadyminestra oznacza po włosku po prostu zupę… Ogólnie biorąc należy wrzucić do gara ulubione warzywa, można dodać dowolne strączki, przyprawy, zalać wodą i upichcić. Im więcej warzyw, tym bogatszy smak i więcej zdrowia.

Oto wegańska, pyszna wersja z płatkami drożdżowymi zamiast tłustego sera, który też czasem należy do składników. Smaku umami dodaje również sos sojowy, a jeśli chcecie, aby było jeszcze ciekawiej, zamiast soli można użyć jasnej pasty miso o wegańskim składzie. Moja minestrone wychodzi bardzo treściwa (w zasadzie bardziej przypomina gulasz) za sprawą czerwonej soczewicy, która po ugotowaniu rozpada się i fajnie zagęszcza zupę. Jeśli jednak ktoś woli rzadszą, wystarczy rozcieńczyć ją wodą lub bulionem warzywnym.

Jeśli ugotujecie za dużo minestrone, można ją poporcjować i zamrozić – zwłaszcza w chłodne dni taka gorąca i gęsta zupa to wybawienie.

Minestrone z ziemniakami – SKŁADNIKI

ok. 8 porcji

  • 1 duża cebula czerwona
  • 2 laski selera naciowego
  • 5 łodyżek natki pietruszki (bez liści)
  • 1 średnia marchewka
  • 1 papryka czerwona
  • ok. 400 g kapusty białej
  • ok. 250 g dyni hokkaido lub innej
  • 3 liście laurowe
  • 3 średnie ziemniaki
  • ½ kalafiora
  • ½ brokuła
  • ½ średniej cukinii
  • 100 g soczewicy czerwonej lub żółtej, surowej
  • 120 g zielonego groszku, u mnie mrożony
  • min. 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka suszonej bazylii (opcjonalnie)
  • 4 hojne łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych
  • 2 hojne łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • sól jodowana lub jasne miso
  • sporo pieprzu, chili

Dynia hokkaido może być ze skórą, inne polecam obrać.

Minestrone z ziemniakami – WYKONANIE

  1. Cebulę, laski selera i łodyżki natki drobno siekamy. Marchewkę, paprykę, kapustę i dynię kroimy w średnie lub małe kawałki. Wszystko wrzucamy do wielkiego gara, dodajemy liście laurowe, zalewamy wodą do wysokości warzyw, przykrywamy i gotujemy z 10–15 minut na małym ogniu, aż warzywa zmniejszą swoją objętość.
  2. Dorzucamy pokrojone ziemniaki, kalafiora, brokuła, cukinię, soczewicę przepłukaną pod kranem, groszek, rozdrobniony czosnek i bazylię. Dolewamy wody do wysokości warzyw, mieszamy, przykrywamy i gotujemy ze 20 minut, aż warzywa będą miękkie.
  3. Na koniec dodajemy płatki drożdżowe, koncentrat pomidorowy, sos sojowy, sól, pieprz i ewentualnie chili. Mieszamy dokładnie i gotujemy jeszcze z 5 minut.

Buon appetito!

Dodaj komentarz