Genialnie prosta, pyszna i zdrowa zupa pomidorowa z przecieru pomidorowego według przepisu mojej Mamy Kingi, również wieloletniej weganki. To najlepsza pomidorówka (mimo że bez mięsa), moja ulubiona, a ponieważ jest tak łatwa, gotuję ją minimum co dwa tygodnie. Podaję ją z ryżem brązowym lub makaronem pełnoziarnistym i dużą ilością zieleniny. Zupę można dodatkowo zabielić w dietetyczny sposób – nerkowcami.
Zupa pomidorowa z passaty – SKŁADNIKI
ok. 6 porcji
- 1,5 litra bulionu warzywnego / bulionu z resztek lub wody (na bulionie zupa będzie miała bogatszy smak)
- 2 bardzo duże marchewki
- 1 butelka (700 g) passaty / przecieru pomidorowego
- ok. 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- sól, sporo pieprzu
- do podania: dużo posiekanej natki pietruszki
Dodatkowo (niekoniecznie)
- 2–3 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych
- 1 płaska łyżka słodkiej papryki w proszku
- 2 łyżeczki cebuli suszonej w proszku lub małych płatkach
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
Oprócz tego pomidorówkę można delikatnie zabielić przy użyciu ok. 30 g nerkowców.
Zupa pomidorowa z passaty – WYKONANIE
- Do garnka wlewamy bulion i wrzucamy marchewki pokrojone w pół / ćwierćplasterki. Przykrywamy pokrywką, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy ok. 15 minut, aż marchewki całkiem zmiękną.
- Dodajemy pozostałe składniki i gotujemy jeszcze z 10 minut.
Ewentualne zabielenie: ¾ kubka zupy (bez marchewek) blendujemy z nerkowcami na gładko, wlewamy do gara i gotujemy kilka minut.
Smacznego !
Będę szczera – nie jestem największą fanką pomidorówki. Za to ta wygląda pycha, spróbuję! 🙂
Czy mogę zastąpić passate koncentratem pomidorowym? Jeśli tak to jakich w proporcjach:)?
Niestety nie wiem, bo takiej wersji nie robiłam, pozostaje ugotować na oko. 🙂