Średnio fotogeniczne, ale naprawdę pyszne, chrupiące i bardzo łatwe w przygotowaniu! Pieczone bez oleju, domowe chipsy z jarmużu to mój ulubiony sposób na konsumpcję dużych ilości najzdrowszej zieleniny, bo w tej formie smakuje ona jak przekąska, od której nie można się oderwać! Jedna osoba może pochłonąć w ten sposób cały worek jarmużu, a i tak będzie miała ochotę na więcej! Na szczęście czipsy jarmużowe mogą być bardzo dietetyczne.
W tym przepisie bardziej chodzi o to, żeby jarmuż wysuszyć niż go upiec, stąd dość niska temperatura piekarnika – tylko 150°C. Jeśli macie czas, to możecie suszyć zielsko nawet w 100°C, ale wtedy obróbka termiczna odpowiednio się wydłuży. Im niższa temperatura piekarnika, tym czipsy będą zdrowsze i bardziej ekologiczne.
Serowe fit chipsy z jarmużu – SKŁADNIKI
1–2 porcje
- 1 opakowanie (200 g*) pociętego jarmużu
- ½ kubka ugotowanej białej fasoli, może być z puszki**
- ½ kubka płatków drożdżowych nieaktywnych
- 1 łyżka octu ryżowego lub soku z cytryny
- 1 łyżeczka jasnego miso lub trochę soli
- 1 łyżeczka słodkiej papryki wędzonej
- po ½ łyżeczki suszonego czosnku i cebuli
- pieprz / chili
* Po usunięciu twardych części i brzydkich liści zostanie ok. 150 g jarmużu.
** Fasolę z puszki należy odcedzić i opłukać na sicie pod kranem.
Serowe fit chipsy z jarmużu – WYKONANIE
- Piekarnik rozgrzewamy do 150°C.
- Przebrany jarmuż wrzucamy do dużej miski.
- Pozostałe składniki umieszczamy w blenderze, dodajemy ok. 80 g wody i blendujemy na gładko.
- Serową masę wlewamy do miski i dłońmi mieszamy z jarmużem, każdy liść powinien być pokryty sosem.
- Jarmuż rozkładamy na 2 blachach pokrytych papierem do pieczenia. Liście nie powinny na siebie nachodzić.
- Pieczemy 35–50 minut, aż większość chipsów będzie chrupiąca. Co 15-20 minut zamieniamy blachy miejscami.
Podajemy od razu.
Smacznego !