Nie jestem dobra w biciu piany, więc napiszę tylko krótko, że ten wegański napój orzechowy z karobem ma delikatną piankę, która robi się sama w procesie blendowania. Napój jest przepyszny i zdrowy, idealny dla dzieci zamiast kakao na niezdrowym mleku krowim. Polubią go również osoby, które planują ograniczyć kawę i potrzebują jakiegoś psychologicznego substytutu – według mnie karob to smakowe połączenie kakao i kawy (coś jak mokka). Bez cukru. Można go podawać na zimno lub podgrzać.
Napój orzechowy z karobem zamiast kawy – SKŁADNIKI
1 porcja
- 200 ml wody lub mleka roślinnego, najlepiej owsianego
- 5–8 orzechów laskowych lub migdałów czy nerkowców
- 1–2 łyżeczki syropu daktylowego lub 1–3 daktyle dobrej jakości bez pestek
- 1 czubata łyżeczka karobu lub kakao
- szczypta cynamonu lub innej ulubionej przyprawy korzennej
Napój orzechowy z karobem zamiast kawy – WYKONANIE
- Do blendera o dużej mocy wlewamy letnią wodę lub mleko roślinne, 1,5 łyżeczki syropu daktylowego, wrzucamy 6 orzechów, karob oraz cynamon.
- Blendujemy do uzyskania gładkiej konsystencji.
- Można ewentualnie podgrzać.
Napój może się nieco rozwarstwiać, ale wtedy wystarczy zamieszać.
Bon appétit !
Miałam okazję go pić i był kosmiczny!
Tylko do zmiksowania daktyli potrzeba turbo blendera. Mój nie daje kompletnie rady i zniechęca do eksperymentów. Najpierw nowy blender potem przyjemności 😛
Ja mam świetny blender – NutriBullet, kupiłam na Allegro. Kiedyś były tańsze, nawet po 200 zł. Najtańszy na Allegro jest teraz chyba ten: http://allegro.pl/nutribullet-600-5-czesciowy-blender-oryginalny-i6094984753.html
Warto kupić od sprawdzonego sprzedawcy, żeby nie naciąć się przypadkiem na podróbkę.
Karob jest chyba drogi niestety 🙁
Za ile go kupujecie?
Ja kupiłam 500 g za 10 czy 12 zł, więc chyba jeszcze nie jest tak źle… Na długo starcza.
Bardzo dobry napój – coś pomiędzy kawą zbożową, a kakao.