Fit deser z kaszy jaglanej / ryżu, truskawek i daktyli

Fit deser z kaszy jaglanej / ryżu, truskawek i daktyli

Dziecinnie łatwy, 3-składnikowy, pyszny, zdrowy i kremowy deser na zimno z ryżu lub kaszy jaglanej i truskawek. Słodzony naturalnie – daktylami. Wegański i bezglutenowy. Super na śniadanie, drugie śniadanie czy kolację albo jako słodka przekąska. Dla dzieci małych i dużych! Krem można przechowywać w lodówce do 3 dni.

Fit deser z kaszy jaglanej i truskawek – SKŁADNIKI

3–4 porcje

  • 400 g truskawek świeżych lub mrożonych. Część truskawek (np. 100 g) można zamienić na inne kwaskowate owoce: jagody, maliny, jeżyny czy wiśnie
  • ok. 200 g ugotowanej kaszy jaglanej (przepis) lub ugotowanego ryżu brązowego – świeżo ugotowanych i przestudzonych
  • 4–6 daktyli suszonych lub świeżych

Rada: kasza powinna być ugotowana w dniu przygotowania deseru. Kiedy użyłam kaszy przechowywanej w lodówce przez 2 dni, zamiast kremu truskawkowego wyszło smoothie…

Fit deser z kaszy jaglanej i truskawek – WYKONANIE

  1. Wszystkie składniki blendujemy na gładką masę i przekładamy do miseczek.
  2. Deser najlepiej smakuje schłodzony.

Smacznego !

6 myśli na temat “Fit deser z kaszy jaglanej / ryżu, truskawek i daktyli

      1. Tak, 200 g po ugotowaniu. Niestety nie wiem, ile dokładnie suchej kaszy potrzeba, bo zawsze gotuję jej od razu więcej.

    1. Trudno powiedzieć, bo nie robiłam takiej wersji. Ale deser np. z samych malin czy wiśni może być bardzo kwaśny… Spróbuj, na pewno da się zjeść. 🙂

Dodaj komentarz