Lemoniada arbuzowa z cytryną i miętą, przepis bez cukru

Lemoniada arbuzowa z cytryną i miętą, przepis bez cukru

Dietetyczna i zdrowa lemoniada arbuzowa słodzona głównie tymże owocem z dodatkiem małej ilości słodzika, z którego można nawet zrezygnować. Gasi pragnienie, orzeźwia i jest przy okazji pysznym, naturalnym napojem izotonicznym. Bardzo prosty przepis. Lemoniada najlepiej smakuje bardzo dobrze schłodzona. Można przechowywać ją w lodówce przez co najmniej 24 godziny.

Domowa lemoniada arbuzowa – SKŁADNIKI

5–6 porcji

  • ok. 500 g miąższu arbuza
  • sok z 1 dużej cytryny lub limonki
  • 10 listków mięty
  • 0–2 łyżki ksylitolu, erytrolu lub ewentualnie cukru
  • 0,6–1 litr wody

Domowa lemoniada arbuzowa – WYKONANIE

  1. Miąższ arbuza (może zawierać część pestek) oraz pozostałe składniki umieszczamy w kielichu blendera i blendujemy.
  2. Napój wstawiamy do lodówki na co najmniej 1,5 godziny.

Smacznego !

Dodaj komentarz