Łatwy i sprawdzony przepis na kapustę z grochem, czyli przysłowiowy groch z kapustą. Danie w mojej wersji zawiera dodatkowo suszone grzyby dla wzbogacenia aromatu, marchewkę dla koloru i sporo przypraw dla lepszego trawienia przy wigilijnym stole. Kapucha jest poza tym dietetyczna, bo bez mięsa i bez zasmażki. Warto o tym pamiętać, bo kilka dni później trzeba będzie jakoś wcisnąć się jakoś w sylwestrową kreację…
Groch z kapustą lubi być zamrażany i wielokrotnie odgrzewany.
Kapusta z grochem i grzybami – SKŁADNIKI
- 1 kg kapusty kiszonej (bez nadmiaru soku)
- 1 marchewka
- 3 kubki (lub więcej) wody, bulionu warzywnego lub bulionu warzywnego z resztek
- ok. 30 g suszonych kapeluszy grzybów
- 400 g grochu łuskanego połówki
- 2 cebule
PRZYPRAWY
- 3 liście laurowe
- 5 kulek ziela angielskiego
- 10 kulek jałowca
- 2 łyżeczki nasion kminku
- 2 łyżeczki majeranku
- sól, pieprz
Kapusta z grochem i grzybami – WYKONANIE
- Groch płuczemy, zalewamy wodą i odstawiamy na co najmniej 8 godzin. Następnie wodę odlewamy, nasiona przepłukujemy, wlewamy dużo świeżej wody i gotujemy, aż groch będzie zupełnie miękki, czyli co najmniej 30 minut. W połowie gotowania lekko solimy.
- Kapustę kroimy, marchewkę ścieramy na grubych oczkach i przekładamy do dużego garnka. Dodajemy przyprawy, wlewamy 3 kubki bulionu lub wody, wrzucamy porwane lub pokrojone kapelusze grzybów i gotujemy pod przykryciem, aż kapusta będzie miękka, czyli co najmniej 1,5 godziny.
- Smażymy cebulę bez tłuszczu: patelnię rozgrzewamy na średnim ogniu, zagotowujemy z 5 łyżek wody, wrzucamy posiekaną cebulę i „smażymy”, aż się zeszkli. W razie potrzeby dolewamy wody.
- Odcedzony groch oraz cebulę przekładamy do garnka z kapustą, dolewamy trochę bulionu lub wody, doprawiamy solą oraz pieprzem, przykrywamy i gotujemy wszystko na małym ogniu przez ok. pół godziny mieszając od czasu do czasu. Trzeba uważać, żeby potrawa się nie przypaliła.
Smacznego !
Powiem szczerze, że kapusta z grochem i grzybami nigdy nie należała do moich ulubionych dań świątecznych. Jednak patrząc na ten przepis myślę, że mogłabym się skusić 🙂