Wegańskie kotlety z czerwonej soczewicy i ziemniaków gotowanych

Kotlety z czerwonej soczewicy i ziemniaków, wegańskie

Proste, tanie i smakowite wegańskie kotlety z czerwonej soczewicy i gotowanych ziemniaków w wersji fit – bez mięsa, jajek oraz tłuszczu. Wystarczy podać do nich tylko np. marchewkę z groszkiem i pyszny obiad gotowy. Kotlety świetnie smakują w bułce z warzywnymi dodatkami.

Można upiec je w piekarniku lub usmażyć na patelni – polecam smażenie bez tłuszczu na dobrej jakości patelni z nieprzywierającą powłoką. Chociaż upieczone są według mnie smaczniejsze, bo zyskują bardziej chrupiącą skórkę.

Przepis pochodzi z książki doktora McDougalla o leczeniu za pomocą zdrowego odżywiania – Zdrowie bez recepty. Znajdziecie w niej teorię opartą na mnóstwie badań naukowych i pyszne roślinne przepisy kulinarne.

Oryginalny przepis podaje, że kotlety można zamrażać.

Kotlety z czerwonej soczewicy i ziemniaków – SKŁADNIKI

  • 1 szklanka (ok. 230 g) suchej soczewicy czerwonej lub żółtej
  • ok. 400 g obranych ziemniaków ugotowanych na parze
  • ½ szklanki posiekanej cebuli czerwonej
  • ½ szklanki płatków owsianych górskich (mogą być bezglutenowe) zblendowanych na mąkę
  • 2 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych (niekoniecznie) – dla serowego smaku
  • ½ łyżeczki suszonego tymianku
  • ½ łyżeczki suszonego majeranku
  • ¾ łyżeczki przyprawy „Czosnek staropolski”
  • sól i pieprz

Kotlety z czerwonej soczewicy i ziemniaków – WYKONANIE

  1. W garnku zagotowujemy ok. 1,5 szklanki wody, dodajemy opłukaną soczewicę oraz trochę soli, raz mieszamy i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem przez ok. 15 minut, aż soczewica będzie miękka. Wyłączamy ogień i zostawiamy garnek pod przykryciem jeszcze na 10 minut. Studzimy.
  2. Na patelni z nieprzywierającą powłoką zagotowujemy kilka łyżek wody, wrzucamy cebulę i dusimy przez kilka minut, aż będzie miękka, a cała woda wyparuje.
  3. Ziemniaki i soczewicę rozgniatamy na miazgę, dodajemy wszystkie pozostałe składniki i mieszamy dokładnie.
  4. Formujemy kotlety i smażymy je na patelni lub pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 40 minut – po 20 minutach przewracamy na drugą stronę.

Bon appétit !

6 myśli na temat “Kotlety z czerwonej soczewicy i ziemniaków, wegańskie

  1. Zrobiłam dzisiaj. Trochę zmodyfikowałam i dałam innej mąki, ale nawet moja 3 latka się chwyciła! Są przepyszne i wyszły na 2 dni więc jutro podaję z innymi dodatkami! Pycha!

  2. Na pewno można zamrażać? Kiedyś zamroziłam pasztet z soczewicy. Po rozmrożeniu zmienił się w niejadalną gąbkę z której wypłynęło mnóstwo wody. A ziemniaki to w ogóle się nie nadają do mrożenia bo ich struktura zmienia się na taką włóknistą i też się rozwarstwiają na część stałą i wodę. Mrozilaś te kotlety i były dobre po rozmrożeniu?

  3. Ja tych kotletów jeszcze nie zamrażałam, ale informacja o możliwości mrożenia podana jest w książce doktora McDougalla. Przepisy do jego książek tworzy jego żona, one są dobrze sprawdzone, mam do nich zaufanie – zrobiłam już wiele dań Mary McDougall i zawsze wychodziły super. Ona pewnie mroziła te kotlety. 😉

Dodaj komentarz