niezdrowe jajka

Niezdrowe JAJKA – Alzheimer, rak i rybi odór

Co było pierwsze – jajko czy kura? Tego akurat nie wiem, ale wiem za to, że najpierw jajko, a potem demencja, raki z przerzutami, cukrzyca i dyskretne – choć nie zawsze – pytanie o nasz ostatni prysznic…

 

Niezdrowe jajka a CHOROBA ALZHEIMERA

Jaja zapychają naczynia krwionośne, również w mózgu. Zalecane spożycie cholesterolu pokarmowego wynosi zero i dokładnie tyle występuje go w roślinach. A w jajach jest go zdecydowanie najwięcej ze wszystkich produktów spożywczych. Badacze są zgodni, że to samo co powoduje miażdżycę naczyń krwionośnych jest również przyczyną choroby Alzheimera. Tę niewygodną dla mięsożerców prawdę wykłada jak kawę na ławę (o kawie będzie w innym wpisie) dr Greger w swojej książce „Jak nie umrzeć przedwcześnie”:

„Cholesterol nie tylko sprzyja odkładaniu się miażdżycowych płytek w naczyniach mózgu; może też inicjować tworzenie się płytek amyloidowych, które dziurawią tkankę mózgową ofiar choroby Alzheimera. Spożywanie nadmiernej ilości pokarmów zawierających cholesterol, a zwłaszcza tłuszczów nasyconych i tłuszczów trans, podnosi jego poziom we krwi. Nadmiar cholesterolu we krwi jest zaś nie tylko podstawowym czynnikiem ryzyka choroby wieńcowej serca, lecz także jest jednogłośnie uważany za czynnik ryzyka choroby Alzheimera. ”

Jeśli więc chcesz zapaść na otępienie i nie rozpoznawać nawet własnej ręki, jaja i inne produkty odzwierzęce, najlepiej jeszcze głęboko i długo smażone, to genialny wybór! Poza tym taki ciężki posiłek 4-krotnie zwiększa ryzyko zawału serca w ciągu 2 godzin po jedzeniu. Dla porównania poziom cholesterolu całkowitego u osób na pełnowartościowej diecie roślinnej jest na tyle niski, tj. poniżej 150 mg/dl (mój wynik to 141 🙂 ), że nie grożą im już zawały i udary.

 

Zawartość cholesterolu w wybranych produktach (w mg na 100 g prod.)

produkty odzwierzęce:produkty roślinne:
jaja – 360 !

pasztet pieczony – 370

masło – 248

ser typu feta – 89

łosoś – 70

parówki – 56

śmietana 18 % tł. – 56

pomidor – 0

ziemniaki – 0

ryż – 0

fasola – 0

musli z owocami i orzechami – 0

 

 

Niezdrowe jajka a RAK

  • Rak prostaty

Naukowcy z Uniwersytetu Harvarda przez kilka lat prowadzili obserwacje tysiąca mężczyzn z wczesnym stadium raka prostaty. Wyniki okazały się zdumiewające. W porównaniu z mężczyznami, którzy jedli mniej niż pół jajka tygodniowo, u osób spożywających 5 i pół jaja na tydzień występowało 2 razy większe ryzyko przerzutów, np. do kości. Czyli mniej niż 1 jajko dziennie podwaja prawdopodobieństwo rozprzestrzenienia się raka prostaty.

Przyczyną prawdopodobnie jest cholina znajdująca się w żółtku jaja, której podwyższony poziom we krwi jest kojarzony ze zwiększonym ryzykiem rozwoju tego nowotworu.

Kolejne badanie wykazało wzrost o 81% prawdopodobieństwa śmierci z powodu raka prostaty u mężczyzn, którzy spożywali 2 i pół jajka tygodniowo lub więcej w porównaniu z osobami, które jadły mniej niż pół jajka w tygodniu. Wysoka zawartość cholesterolu w jajach również może tłumaczyć zaobserwowany związek między spożyciem tych produktów a ryzykiem przedwczesnej śmierci.

niezdrowe jajka i rak prostaty
Niezdrowe jajka i rak prostaty

Tak więc konsumpcja jajek znacznie zwiększa prawdopodobieństwo rozwoju raka prostaty, przerzutów oraz ryzyko śmierci w wyniku tej choroby.

 

  • Rak jelita grubego i odbytu

Neal Barnard porusza ten temat w swojej książce „Wygraj z rakiem”:

„Światowa Organizacja Zdrowia przeanalizowała dane z 34 krajów i stwierdziła, że konsumpcja jajek wpływa na śmiertelność w nowotworach jelita grubego i odbytu zarówno u mężczyzn, jak i u kobiet. Badania przeprowadzone w Argentynie wykazały, że ryzyko wystąpienia raka jelita i odbytu jest 5-krotnie wyższe u ludzi spożywających około półtora jajka tygodniowo niż u jedzących mniej niż 11 jajek rocznie. ”

  • Rak pęcherza moczowego

Ponownie dr Barnard:

„Konsumowanie jajek nawet w ograniczonej ilości potraja ryzyko rozwinięcia się raka pęcherza moczowego, co wykazano w badaniu przeprowadzonym na 130 pacjentach ze świeżo zdiagnozowanym nowotworem – wyniki opublikowano w czasopiśmie „International Urology and Nephrology.”

 

Niezdrowe jajka a CUKRZYCA TYPU 2

Kolejne złe wieści dla przemysłu jajczarskiego – spożycie jaj prowadzi do cukrzycy typu 2, jednej z głównych przyczyn śmierci, amputacji, utraty wzroku i niewydolności nerek. Ryzyko zachorowania na tę chorobę cywilizacyjną wzrasta stopniowo wraz z ilością spożywanych jaj. U osób jedzących 1 jajko tygodniowo ryzyko zwiększa się o 76%, 2 jaja tygodniowo podwajają prawdopodobieństwo, a 5 jaj w tygodniu potraja ryzyko zachorowania na cukrzycę w porównaniu z osobami, które spożywają mniej niż 1 jajko w tygodniu.

niezdrowe jajka i cukrzyca typu 2
Niezdrowe jajka i cukrzyca typu 2

Oprócz tego, że konsumpcja jaj prowadzi do cukrzycy typu 2, to również znacząco przyspiesza śmierć w wyniku tej choroby. Jedno jajo dziennie skraca każde życie, ale u cukrzyków ryzyko przedwczesnej śmierci w tym przypadku podwaja się.

 

Niezdrowe jajka a ZESPÓŁ ODORU RYBNEGO

Miliony ludzi na świecie cierpią na mocno krępującą chorobę o surrealistycznej nazwie: trimetyloaminuria, czyli po polsku: zespół odoru rybnego. Przez to ich oddech, mocz, pot, ślina i inne wydzieliny ciała mają woń rozkładającej się ryby. Przyczyną jest genetyczny defekt, który powoduje, że nadmiar choliny – w którą bogate są jaja i inne produkty odzwierzęce – rozkładany jest do cuchnącej trimetyloaminy, która u osób z tym zespołem nie jest już dalej przekształcana, jak ma to miejsce u zdrowych osób. Problem w tym, że zachodnia odzwierzęca dieta dostarcza średnio dwukrotnie więcej choliny, niż wynosi zalecana dzienna norma. Rozwiązaniem jest dieta roślinna, która bardzo pomaga ograniczyć przykrą woń.

Pachniemy tym, co jemy!

niezdrowe jajka i choroby
Niezdrowe jajka

Źródła:

„ Zdrowie bez recepty ”, dr John A. McDougall

„ Nowoczesne zasady odżywiania ”, dr T. Colin Campbell, Thomas M. Campbell II

„ Jak nie umrzeć przedwcześnie ”, dr Michael H. Greger, Gene Stone

„ Wygraj z rakiem ”, dr Neal D. Barnard, Jennifer K. Reilly

„ Dieta roślinna na co dzień ”, Julieanna Hever

„Eggs, Choline, and Cancer” – dr Michael Greger

„Eggs and Diabetes” – dr Michael Greger

„Eggs and Choline: Something Fishy” – dr Michael Greger

„Power Foods for the Brain” – Neal Barnard, TEDx

 

6 myśli na temat “Niezdrowe JAJKA – Alzheimer, rak i rybi odór

    1. Ale zawierają przy okazji najwięcej cholesterolu ze wszystkich produktów spożywczych. Lepiej kupić suplement z B12 zamiast jeść jaja.

  1. przez 3 miesiące jadłem gotowane warzywa plus olej rzepakowy bądź oliwę do polania- miałem cholesterol 280 i LDL 194- po tych 3 miesiącach cholesterol skoczył mi do 326, LDL powyżej 200. Teraz jem normalnie i cholesterol też waha mi się od 240 do 280.

    1. Niestety, ale oleje roślinne również bardzo podwyższają poziom cholesterolu we krwi i są niezdrowe, napisałam o tym tutaj: http://wegepedia.pl/wordpress/toksyczne-oleje-roslinne/. Kiedy jadłam „normalnie”, czyli wszystko jak leci, mój cholesterol całkowity wynosił ok. 210 mg/dl. Od kiedy jestem na pełnowartościowej diecie wegańskiej, która nie uwzględnia również olejów roślinnych (bo to produkty wysokoprzetworzone), mój cholesterol całkowity spadł trwale do 130, a LDL do 70 mg/dl…

Dodaj komentarz

Wpisz brakującą liczbę *