barmbrack

BARMBRACK – irlandzkie ciasto z owocami i czarną herbatą

Słodki chlebek, tradycyjne irlandzkie ciasto pieczone m.in. z okazji Dnia Świętego Patryka, który wypada 17 marca. Ktoś może zapytać: „ale kim – do pioruna – był św. Patryk?” Jak podaje Wikipedia (nie mylić z WegePedią): „Patryk nosił celtyckie imię Sucat. Urodził się w 385 r. (według innych źródeł 389). Pochodził najprawdopodobniej z terenów dzisiejszej Walii, choć za miejsce urodzenia bywa również uważane Bannavem Taberniae na zachodnim wybrzeżu Brytanii. Z pochodzenia był Brytem. Urodził się w rodzinie kapłań…”… w sumie, to co za różnica? 😉 , ważne, że dzięki niemu możemy teraz zjeść tego oto słodkiego bochna! Jeśli ktoś chce, niech sobie doczyta na Wiki, a my przejdźmy do konkretów.

Barmbrack to coś pomiędzy naszym keksem a piernikiem, tylko mniej słodkie. Możemy nawet całkiem wyeliminować cukier ze składu, a zamiast niego dodać więcej owoców suszonych.

Ciasto podobno najlepiej smakuje dopiero po 2 dniach, do tego czasu należy przechowywać je w szczelnie zamkniętym pojemniku. Ja jednak nie miałam okazji się o tym przekonać, ponieważ w moim domu chlebek nie pociągnął nigdy dłużej niż 1 dzień.

 

Barmbrack – SKŁADNIKI

  • 225 g mąki pszennej razowej orkiszowej (w oryginalnym przepisie jest zwykła biała)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 70 g ksylitolu, cukru kokosowego lub brązowego (użyłam kokosowego)
  • ½ rozgniecionego dojrzałego banana
  • 250 ml zaparzonej, mocnej czarnej herbaty
  • 130–260 g dowolnych suszonych owoców: rodzynek, moreli, papai, mango… (użyłam 130 g – 65 g rodzynek i 65 g moreli)
  • 60–80 ml mleka roślinnego
  • 1 łyżeczka suszonej skórki pomarańczy
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • ¼ łyżeczki kardamonu
  • ¼ łyżeczki słodkiej papryki
  • szczypta soli

 

Barmbrack – WYKONANIE

Owoce suszone kroimy, jeśli są duże, zalewamy chłodną herbatą i odstawiamy do lodówki na noc lub na co najmniej 4 godziny.

Do miski wrzucamy suche składniki, mieszamy dokładnie, dodajemy banana oraz mleko, mieszamy, dodajemy odcedzoną herbatę (bez owoców), mieszamy, na koniec dorzucamy owoce i znowu dokładnie mieszamy.

Masę wlewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 40–60 minut w temperaturze 180 st.C – patyczek wetknięty w środek ciasta powinien wyjść suchy.

Jeśli chcemy, możemy dodać więcej owoców suszonych, ale nie zwiększamy wtedy ilości użytej herbaty.

Bon appétit !

Oryginalny przepis:

 

2 myśli na temat “BARMBRACK – irlandzkie ciasto z owocami i czarną herbatą

    1. Szczerze mówiąc (a właściwie pisząc), to nigdy nie przekonałam się do stewii, nie wiem jak jej używać 🙂

Dodaj komentarz

Wpisz brakującą liczbę *