Fit łazanki z kapustą kiszoną i pieczarkami - wigilijne

Fit ŁAZANKI z kapustą kiszoną i pieczarkami – wigilijne

W tym roku w sklepach nie słyszałam jeszcze „Last Christmas” G. Michaela, ale mikołaje już prezentują na półkach swoje czekoladowe 4 litery, dlatego sezon na wigilijne przepisy na moim blogu uważam za otwarty.

Na pierwszy ogień idą proste wegańskie łazanki z kapustą kiszoną i świeżymi grzybami w wersji fit – bez mięsa i oleju, w dodatku razowe. W Święta błonnik powinien być szczególnie mile widziany na naszych stołach, żeby pomóc nam w nierównej walce z obżarstwem aż do Sylwestra…

 

Łazanki z kapustą kiszoną i pieczarkami – SKŁADNIKI

  • 500 g kiszonej kapusty (nie kwaszonej)
  • 400 g pieczarek
  • 1 mała czerwona cebula
  • ½ marchewki
  • 250–300 g suchego razowego makaronu łazanki lub kokardki. Fajnie wygląda też połamany makaron do lazanii

Jeśli w potrawie brakuje Wam „mięsnego” akcentu, dodajcie do łazanek podsmażone wędzone tofu lub ½–¾ łyżeczki słodkiej wędzonej papryki.

PRZYPRAWY

  • 3 liście laurowe
  • 4 kulki ziela angielskiego
  • 6 ziaren jałowca
  • 1 łyżeczka kminku
  • 1 łyżeczka majeranku
  • sól, pieprz

 

Łazanki z kapustą kiszoną i pieczarkami – WYKONANIE

  1. Kapustę kroimy, wkładamy do garnka, zalewamy ok. 2 szklankami wody, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, jałowiec, pieprz oraz sól, zagotowujemy i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem przez 30 minut mieszając od czasu do czasu.
  2. W tym czasie na patelni z nieprzywierającą powłoką zagotowujemy kilka łyżek wody, wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę i smażymy przez kilka minut na małym ogniu. Dodajemy dość drobno pokrojone pieczarki i smażymy do miękkości. W miarę potrzeby dolewamy trochę wody.
  3. Do kapusty wrzucamy marchew startą na grubych oczkach i gotujemy jeszcze przez 10 minut.
  4. Grzyby doprawiamy kminkiem, majerankiem, solą i pieprzem.
  5. Makaron gotujemy al dente.
  6. Kapustę wyjmujemy z garnka łyżką cedzakową (pozostały płyn można wypić, bo jest całkiem smaczny), przekładamy na patelnię, mieszamy z grzybami i ewentualnie mocniej doprawiamy.
  7. Na koniec wszystko łączymy z makaronem.

Bon appétit !

 

Dodaj komentarz