Prosty, niesamowicie smakowity i aromatyczny, a przy tym całkiem zdrowy wypiek. Naprawdę trudno uwierzyć, że to ciasto migdałowe jest bez cukru, jajek oraz tłuszczu w postaci masła czy oleju. W internecie można znaleźć coraz więcej takich sprytnych przepisów na wegańskie, szybkie i jednocześnie dietetyczne pyszności, dzięki którym możemy pozbyć się aż trzech rodzajów wyrzutów sumienia – że szkodzimy zwierzętom, tracimy czas przy garach i rujnujemy swoją figurę.
Wegańskie ciasto migdałowe – SKŁADNIKI
6 porcji
- 70 g migdałów ze skórką
- 210 g mąki pszennej pełnoziarnistej, typ 1850 – może być orkiszowa
- 150 g ksylitolu lub ewentualnie cukru
- ok. 110 g mleka owsianego niesłodzonego
- 100 g soku świeżo wyciśniętego z pomarańczy
- skórka otarta z 1 małej pomarańczy, najlepiej ekologicznej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Można użyć innego mleka roślinnego, ale owsiane pasuje idealnie, bo jest naturalnie lekko słodkie.
Wegańskie ciasto migdałowe – WYKONANIE
- Piekarnik rozgrzewamy do 180°C.
- Migdały blendujemy na mąkę.
- W dużej misce mieszamy mleko, ksylitol oraz sok i skórkę z pomarańczy.
- Dodajemy mąkę wymieszaną z sodą oraz zmielone migdały i dokładnie łączymy. Ciasto powinno wyjść bardzo gęste.
- Masę wlewamy do małej formy o średnicy 18–20 cm wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzchu możemy ułożyć cienkie półplasterki pomarańczy (one są tylko do dekoracji, bo po upieczeniu robią się twarde i niezbyt zjadliwe – możemy je pominąć) i pieczemy przez ok. 40 minut lub do suchego patyczka.
Ciasto kroimy dopiero po wystudzeniu.
Bon appétit !
Czy używamy migdałów w łupinkach czy blanszowanych?
W smaku to bez różnicy, ja używam migdałów ze skórkami, zaraz to dodam w przepisie.
Dodajesz mi roboty tymi przepisami…bo chce robić je wszystkie 😀 Wydrukowane, czeka w kolejce 🙂
Ono ma miec taką płynną konsystencję?
Pytasz o ciasto przed upieczeniem? Powinno być w miarę gęste.
Czy zamiast migdałów mogę użyć orzechów włoskich ?
Myślę, że jak najbardziej możesz zamienić.
Piszesz, że bez cukru w tytule, a w składnikach cukier… Może da się zastąpić bananem albo daktylami??
Cukier jest tutaj tylko alternatywą dla zdrowszego, ale dużo droższego ksylitolu… A w tym przepisie banany albo daktyle mogłyby za bardzo obciążyć ciasto i wyszedłby zakalec.