Smażona cukinia po azjatycku w 15 minut, fit przepis

Smażona cukinia po azjatycku w 15 minut, fit przepis

Bardzo łatwy i szybki przepis na lekką, przepyszną cukinię w stylu azjatyckim – z czosnkiem, dymką, sosem sojowym, gochugaru i sezamem. To moja ulubiona potrawa z tym warzywem, jest wegańska i bardzo dietetyczna (można się nią śmiało objadać!) – usmażona bez panierki i bez tłuszczu. Idealna na co dzień, pasuje na obiad i kolację, może być samodzielnym daniem (podana z brązowym ryżem) lub dodatkiem do obiadu.

Fit cukinia po azjatycku – SKŁADNIKI

1–2 porcje

  • 1 średnia cukinia, ok. 350–400 g
  • 2 ząbki czosnku
  • ½–1 płaska łyżeczka imbiru drobno posiekanego
  • ok. 2 łyżki posiekanej cebulki dymki lub szczypioru

  • 2 łyżki sosu sojowego o obniżonej zawartości soli
  • 1 łyżka octu ryżowego ciemnego lub ew. jasnego
  • ½–1 łyżka syropu klonowego lub z agawy
  • 1–2 łyżeczki papryki gochugaru
  • 1 łyżka sezamu – może być podprażony na suchej patelni, ale surowy jest zdrowszy

Fit cukinia po azjatycku – WYKONANIE

  1. Cukinię kroimy w półplasterki, w miarę cienkie. Wrzucamy na patelnię z nieprzywierającą powłoką, dodajemy rozdrobniony czosnek, imbir, dymkę i łyżkę wody.
  2. Odpalamy średni ogień i smażymy kilka minut, aż cukinia nieco zmięknie. W razie potrzeby dolewamy ciut wody. Cukinii nie należy smażyć zbyt długo, powinna pozostać al dente.
  3. Dodajemy wszystkie pozostałe składniki, mieszamy dokładnie i smażymy jeszcze kilka minut, aż sos nieco zgęstnieje.

Podajemy od razu.

Smacznego !

Jedna myśl na temat “Smażona cukinia po azjatycku w 15 minut, fit przepis

Dodaj komentarz