Turbochrupiąca pieczona ciecierzyca z puszki, której nie można się oprzeć! U mnie, jak zawsze, w wersji fit, czyli bez tłuszczu. Oliwa i inne oleje są w tym bardzo łatwym przepisie zupełnie zbędne, ponieważ bez nich cieciorka też wychodzi bardzo chrupiąca, być może nawet bardziej. Dlatego polecam zrobić od razu 2 porcje.
Pieczona ciecierzyca na ostro może być samodzielną, zdrową przekąską zamiast chipsów albo dodatkiem do różnych dań, np. fit sałatek czy zup.
Chrupiąca pieczona ciecierzyca z przyprawami – SKŁADNIKI
1 porcja
- 1 puszka ugotowanej cieciorki, najlepiej o jak najniższej zawartości soli
- 2 łyżki (lub więcej) płatków drożdżowych nieaktywnych – dla serowego smaku
- po co najmniej ½ łyżeczki: słodkiej papryki w proszku, słodkiej papryki wędzonej i curry w proszku
- sporo pieprzu i/lub ostrej papryki (cayenne / chili)
Inne przyprawy w proszku też będą pasowały, np.: suszony czosnek i cebula, garam masala, tandori masala…
Chrupiąca pieczona ciecierzyca z przyprawami – WYKONANIE
- Piekarnik rozgrzewamy do 180°C.
- Ciecierzycę płuczemy na sicie pod kranem i odsączamy z wody, ale nie osuszamy całkiem, bo wtedy przyprawy się nie przykleją.
- Wsypujemy do miski, posypujemy wszystkimi przyprawami i mieszamy.
- Całość przesypujemy na blachę pokrytą pergaminem i pieczemy przez ok. 40 minut. Co 15 minut ciecierzycę należy przemieszać. W czasie ostatnich 10 minut pieczenia sprawdzamy, czy nic się nie przypala.
Cieciorkę najlepiej przestudzić przez 10–15 minut przed podaniem, wtedy będzie jeszcze bardziej chrupiąca. Ja zostawiam ją na papierze do pieczenia na kuchennym blacie (ale nie oszukujmy się – w tym czasie znika co najmniej połowa).
Smacznego !