Smakowite, aromatyczne pieczarki faszerowane szpinakiem, fasolą, orzechami włoskimi i oliwkami. Wegetariańskie / wegańskie, dietetyczne i bardzo apetyczne! Do tego dania polecam upolować duże kapelusze, bo one lepiej się prezentują, a faszerowanie przebiega szybciej. Trzonki grzybów można spożytkować robiąc np. sos pieczarkowy. Grzybowe piękności najczęściej serwuję z dobrym pieczywem pełnoziarnistym.
Fit pieczarki faszerowane szpinakiem – SKŁADNIKI
ok. 3 porcje
- min. 10 dużych kapeluszy (bez nóżek) lub min. 20 małych kapeluszy pieczarek białych lub brązowych / portobello
- 1 średnia cebula
- 200 g świeżego szpinaku
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 1–2 łyżki sosu sojowego o obniżonej zawartości soli
- 1 puszka ugotowanej białej fasoli *
- 30 g orzechów włoskich + trochę na wierzch
- ½ szklanki płatków drożdżowych nieaktywnych
- po 1 łyżeczce słodkiej papryki w proszku i słodkiej papryki wędzonej
- sporo pieprzu
- ok. 8 czarnych oliwek
Fit pieczarki faszerowane szpinakiem – WYKONANIE
- Kapelusze pieczarek układamy skórką do dołu w żaroodpornym naczyniu i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C na 15 minut.* Po upieczeniu cały sok, który zgromadzi się w kapeluszach i w naczyniu, zlewamy do miseczki. Naczynie z pieczarkami odstawiamy.
- Patelnię rozgrzewamy na małym / średnim ogniu, wlewamy cały sok z pieczarek i wrzucamy drobno posiekaną cebulę. Smażymy, aż zmięknie.
- Na patelnię dodajemy porwany szpinak, zmiażdżony w prasce czosnek, sos sojowy i ocet balsamiczny. Smażymy, aż liście zwiędną. W razie potrzeby podlewamy nieco wodą. Pod koniec smażenia płyn z patelni odparowujemy.
- Fasolę płuczemy na sicie pod kranem i odstawiamy do odcieknięcia na 10 minut.
- Do dużej miski wrzucamy: zblendowaną fasolę, zmielone orzechy, płatki drożdżowe i przyprawy. Masę mieszamy łyżką lub ręcznie. Dodajemy warzywa z patelni oraz grubo pokrojone oliwki i mieszamy.
- Kapelusze napełniamy farszem, posypujemy grubo zmielonymi orzechami i pieczemy przez ok. 20 minut w 180°C.
Podajemy od razu.
* Pieczarek niczym nie posypujemy ani nie polewamy, papier do pieczenia też nie jest potrzebny.
Smacznego !