Jak nazwa dyskretnie sugeruje, są to kluchy dla prawdziwych leni kanapowych – prostsze i o wiele szybsze niż np. fit kopytka ziemniaczane czy kopytka z batatów, a kształt ten sam, więc po co się przemęczać…
Kluski zaskakują również smakowo – byłam pewna, że wyczuję w nich posmak tofu, a tu nic! Wegańskie leniwe smakują tak samo jak te tradycyjne z twarogiem, czyli rewelacyjnie! Normalnie jak u babci weganki.
Przepis (inspirowałam się lidlowym) został przeze mnie bardziej uzdrowiony, dzięki czemu jest jeszcze dietetyczniejszy – nie tylko bez sera, ale i z mąką pełnoziarnistą zamiast białej. Dobra informacja dla fanów białka – leniwe zawierają go całkiem sporo!
Na słodko najlepiej smakują polane syropem daktylowym / klonowym lub posypane ksylitolem / erytrolem i cynamonem. W wersji na słono wystarczy pominąć w przepisie ksylitol i cynamon, dodać więcej soli oraz dowolne zioła i przyprawy, np. paprykę wędzoną lub sproszkowaną suszoną cebulę.
Wegańskie leniwe z tofu – SKŁADNIKI
2–3 porcje
- 360 g (2 kostki) tofu naturalnego
- 60 g soku z cytryny
- 90 g mąki ziemniaczanej
- ok. 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej, może być orkiszowa, typ 1850
- 4 łyżki ksylitolu lub ewentualnie cukru
- ½ łyżeczki cynamonu
- sól jodowana
Wegańskie leniwe z tofu – WYKONANIE
- Tofu, sok z cytryny, ksylitol oraz sól blendujemy do uzyskania kremowej konsystencji.
- Dodajemy obie mąki zmieszane z cynamonem i zagniatamy ciasto.
- Przekładamy je na oprószoną mąką matę, dzielimy na 4 części, z każdej formujemy cienki wałek i nożem odcinamy kluski w kształcie rombu.
- W dużym garnku zagotowujemy osoloną wodę, wrzucamy kluski, delikatnie mieszamy, żeby nie przywarły do dna i gotujemy przez ok. 4–5 minut. Wyławiamy łyżką cedzakową.
Smacznego!
Cieszę się, że pokazujesz jak tradycyjne dania mogą wpisywać się w bycie fit 🙂 Wystarczy kilka zmian. Duży plus za dodatek cynamonu, który ma pozytywny wpływ na glikemię poposiłkową.
Witam,
Czy macie Panstwo policzona kaloryke i makro?
Nie liczę kalorii. 🙂
Pyszne, właśnie zajadam, za sprawą soku z cytryny i cynamonu nie czuć że są z tofu. Bardzo dziękuję za świetny przepis 🙂 Pozdrawiam
A ja dziękuję za recenzję! 😉
Wyszły świetne! Bardzo się cieszę, że z razowej mąki ❤ Zawsze się martwię przy przepisach bez jajka czy ciasto będzie miało odpowiednią konsystencję… a tu idealna! Wreszcie mam co zrobic z tofu córce, która nie może jeść mleka. Dziękuję 🙂
Jaka byłaby najlepsza wersja bezglutenowa?
Nie robiłam takiej wersji, ale stawiałabym na mąkę owsianą bezglutenową.
Dziękuję, są niesamowite 🙂
Zamiast mąki ziemniaczanej dałam 1 „jajko lniane” ,wyszły delikatne,mięciutkie,pyszne 🙂
Uwielbiam je! Za pierwszym razem nie doczytałam i dałam Cynamon do ciasta, które docelowo miało być jedzone z solą… A i tak wyszło pysznie! I już tylko tak robię – z cynamonem i solą
Cynamon pasuje nie tylko do słodkich dań, do niektórych słonych też się go normalnie dodaje.:)
Super opcja dla zjedzenia tofu bez czucia że je się tofu . Jem z masłem orzechowym i jogurtem owocowym, mniam! Proste i szybkie danie