Jesienno-zimowy, rozgrzewający kompot z gruszek i jabłek, który kusi aromatami wanilii, cynamonu i goździków. Bardzo prosty i uniwersalny przepis – w kompocie mogą wylądować różne owocowe mieszanki. Można przygotować go w wersji bez cukru. Polecam zrobić dla niego miejsce na wigilijnym stole. P.S. Niczego nie przypaliłam, 😉 te czarne punkciki to wanilia.
Kompot z gruszek i jabłek – SKŁADNIKI
6–8 porcji
- 1,5 kg owoców: gruszek (dojrzałych i dość twardych), jabłek (najlepiej odmiany szara reneta lub boskoop), śliwek (mogą być mrożone) i/lub brzoskwiń – u mnie 4 gruszki i 2 jabłka
- 1,5 litra wody
- 5 łyżek rodzynek
- ok. 3 łyżki ksylitolu lub ew. cukru
- 1 laska wanilii lub 1 łyżeczka pasty lub ekstraktu waniliowego
- 1 łyżeczka cynamonu
- ok. 1/3 łyżeczki zmielonych goździków
Szara reneta i boskoop to jabłka słodko-kwaśne, idealne do wszelkich jabłkowych dań. W przypadku innych odmian, które najczęściej są bardziej mdłe, do kompotu warto dodać 1 łyżkę soku z cytryny.
Kompot z gruszek i jabłek – WYKONANIE
- Do dużego gara wrzucamy: owoce ze skórką pokrojone w kostkę, rozciętą wzdłuż na pół laskę wanilii oraz pozostałe składniki.
- Garnek przykrywamy, stawiamy na ogniu, doprowadzamy do wrzenia, a następnie na małym ogniu gotujemy ok. 10 minut.
- Kompot zostawiamy jeszcze na 10 minut na wyłączonym palniku i podajemy.
Według mnie kompot najlepiej smakuje na ciepło.
Bon appétit !