Łatwy przepis na wigilijne paszteciki z pieczarkami (lub pieczone pierogi drożdżowe) w wersji wegańskiej, zdrowej i dietetycznej. Pyszne, idealne do czerwonego barszczu. Można je zamrażać.
- bez jajek
- bez masła i oleju
- bez mleka krowiego
- wegańskie
Fit paszteciki z pieczarkami – SKŁADNIKI
15–20 pierogów
CIASTO DROŻDŻOWE
- ok. 365 g (ml) mleka sojowego
- 1 łyżka cukru
- 4 g drożdży suszonych
- 500 g mąki pszennej pełnoziarnistej, typ 1850, może być orkiszowa
- sól jodowana
FARSZ
- 1 duża cebula czerwona
- 0,8–1 kg pieczarek
- sól, sporo pieprzu
- 1–2 łyżki sosu sojowego o obniżonej zawartości soli (opcjonalnie)
NA WIERZCH
- 3 łyżki wody
- 1 łyżeczka cukru brązowego
- czarnuszka, kminek
Fit paszteciki z pieczarkami – WYKONANIE
CIASTO DROŻDŻOWE
- Mleko lekko podgrzewamy (ok. 35°C) i wlewamy do wielkiej miski. Wsypujemy cukier i drożdże, mieszamy i odstawiamy na 5 minut.
- W drugiej misce mieszamy dokładnie mąkę, sól i kminek.
- Suche składniki wsypujemy do mleka. Mieszamy najpierw trzonkiem drewnianej łyżki, a następnie dłonią, tylko do połączenia składników. Masa będzie się kleiła, ale tak ma być.
- Miskę przykrywamy ściereczką lub pokrywką i odstawiamy w ciepłe miejsce (np. do łazienki) na ok. 2 godziny, aż ciasto podwoi swoją objętość.
FARSZ
- Cebulę drobno kroimy, a pieczarki ścieramy na tarce o dużych oczkach.
- Wrzucamy do dużego, szerokiego rondla i smażymy na średnim ogniu, aż prawie cały sok z patelni wyparuje (to potrwa…). Pod koniec smażenia doprawiamy sosem sojowym, solą oraz pieprzem i smażymy, aż cały płyn odparuje. Studzimy.
FORMOWANIE I PIECZENIE
- 3 łyżki wody mieszamy dokładnie z cukrem i odstawiamy do rozpuszczenia.
- Ciasto przekładamy na oprószoną mąką stolnicę / matę i zagniatamy z 15 sekund. Masę kroimy na pół. Każdy kawałek rozwałkowujemy i miseczką (moja ma średnicę 11,5 cm) wycinamy koła.
- Na placki nakładamy farsz i dokładnie sklejamy.
- Paszteciki układamy na blasze pokrytej papierem do pieczenia i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 30 min. do wyrośnięcia (nie trzeba ich przykrywać).
- Tuż przed pieczeniem, pierogi smarujemy wodą z cukrem i posypujemy przyprawami.
- Piekarnik rozgrzewamy do 160–180°C, wstawiamy paszteciki i pieczemy ok. 20 minut.
Studzimy na kratce.
Smacznego!