Fit paszteciki / pierogi drożdżowe z pieczarkami, pełnoziarniste

Fit paszteciki / pierogi drożdżowe z pieczarkami, pełnoziarniste

Łatwy przepis na wigilijne paszteciki z pieczarkami (lub pieczone pierogi drożdżowe) w wersji wegańskiej, zdrowej i dietetycznej. Pyszne, idealne do czerwonego barszczu. Można je zamrażać.

  • bez jajek
  • bez masła i oleju
  • bez mleka krowiego
  • wegańskie

Fit paszteciki z pieczarkami – SKŁADNIKI

15–20 pierogów

CIASTO DROŻDŻOWE

  • ok. 365 g (ml) mleka sojowego
  • 1 łyżka cukru
  • 4 g drożdży suszonych
  • 500 g mąki pszennej pełnoziarnistej, typ 1850, może być orkiszowa
  • sól jodowana

FARSZ

  • 1 duża cebula czerwona
  • 0,8–1 kg pieczarek
  • sól, sporo pieprzu
  • 1–2 łyżki sosu sojowego o obniżonej zawartości soli (opcjonalnie)

NA WIERZCH

  • 3 łyżki wody
  • 1 łyżeczka cukru brązowego
  • czarnuszka, kminek

Fit paszteciki z pieczarkami – WYKONANIE

CIASTO DROŻDŻOWE

  1. Mleko lekko podgrzewamy (ok. 35°C) i wlewamy do wielkiej miski. Wsypujemy cukier i drożdże, mieszamy i odstawiamy na 5 minut.
  2. W drugiej misce mieszamy dokładnie mąkę, sól i kminek.
  3. Suche składniki wsypujemy do mleka. Mieszamy najpierw trzonkiem drewnianej łyżki, a następnie dłonią, tylko do połączenia składników. Masa będzie się kleiła, ale tak ma być.
  4. Miskę przykrywamy ściereczką lub pokrywką i odstawiamy w ciepłe miejsce (np. do łazienki) na ok. 2 godziny, aż ciasto podwoi swoją objętość.

FARSZ

  1. Cebulę drobno kroimy, a pieczarki ścieramy na tarce o dużych oczkach.
  2. Wrzucamy do dużego, szerokiego rondla i smażymy na średnim ogniu, aż prawie cały sok z patelni wyparuje (to potrwa…). Pod koniec smażenia doprawiamy sosem sojowym, solą oraz pieprzem i smażymy, aż cały płyn odparuje. Studzimy.

FORMOWANIE I PIECZENIE

  1. 3 łyżki wody mieszamy dokładnie z cukrem i odstawiamy do rozpuszczenia.
  2. Ciasto przekładamy na oprószoną mąką stolnicę / matę i zagniatamy z 15 sekund. Masę kroimy na pół. Każdy kawałek rozwałkowujemy i miseczką (moja ma średnicę 11,5 cm) wycinamy koła.
  3. Na placki nakładamy farsz i dokładnie sklejamy.
  4. Paszteciki układamy na blasze pokrytej papierem do pieczenia i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 30 min. do wyrośnięcia (nie trzeba ich przykrywać).
  5. Tuż przed pieczeniem, pierogi smarujemy wodą z cukrem i posypujemy przyprawami.
  6. Piekarnik rozgrzewamy do 160–180°C, wstawiamy paszteciki i pieczemy ok. 20 minut.

Studzimy na kratce.

Smacznego!

Dodaj komentarz