Bardzo prosty przepis na pyszne i zdrowe ciastka z ciecierzycy, z pomarańczą i kakao. Niskotłuszczowe, bo bez oleju czy masła, słodzone tylko owocami. Mogą być bezglutenowe.
Cieciorka jest w ciastkach lekko wyczuwalna, ale na tym właśnie polega ich urok. Podobnie jest w przypadku moich ulubionych kakaowych herbatników gryczanych – gdyby nie zalatywały nieco gryką, tak bardzo by mi nie smakowały. A jeśli ktoś wręcz uwielbia smak i aromat cieciorki, może wyrzucić z przepisu mąkę towarzyszącą (posmak rozcieńczającą) i upiec ciacha tylko z mąki cieciorkowej. Ja jestem fanką obu wersji, ale na początek zawsze polecam spróbować ciastek mieszanych, żeby ustalić jaką ilość cieciorki jesteśmy w stanie zdzierżyć.
Ciastka z mąki z ciecierzycy fit – SKŁADNIKI
ok. 12 ciastek
- 150 g suszonych daktyli dobrej jakości bez pestek
- 120 ml soku z pomarańczy (z ok. 1 dużej) – najlepiej świeżo wyciskanego i nieklarownego
- 70 g mąki z ciecierzycy (można użyć 130 g mąki z cieciorki i pominąć pszenną)
- 60 g mąki pszennej pełnoziarnistej, typ 1850 (zmiksowane na mąkę płatki owsiane górskie bezglutenowe też powinny być OK)
- 4 płaskie łyżki kakao, karobu lub pół na pół
- skórka otarta z ½ pomarańczy (owoc najlepiej wcześniej umyć i przelać wrzątkiem)
- ½ łyżeczki sody
DODATKOWO (opcjonalnie)
- dowolne pokrojone orzechy – można dodać je do ciasta lub posypać wierzch ciastek przed pieczeniem
Ciastka z mąki z ciecierzycy fit – WYKONANIE
- Daktyle, sok oraz skórkę z pomarańczy blendujemy na gładki mus.
- Mieszamy suche składniki, dodajemy je do musu i mieszamy dokładnie – masa powinna wyjść bardzo gęsta i klejąca.
- Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia nakładamy łyżką porcje ciasta wielkości dużego orzecha włoskiego, możemy też dłońmi uformować z niego kulki. Następnie każdą porcję po kolei przykrywamy małym kawałkiem papieru do pieczenia i za pomocą naczynia o szerokim płaskim spodzie rozpłaszczamy je na grubość ok. 1 cm. Papier odrywamy pod ostrym kątem (ciągnąc nie do góry, ale w bok).
- Ciastka pieczemy przez ok. 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C.
Bon appétit !
Bardzo dobre ciasteczka, muszę jeszcze wypróbować z sama mąka cieciorkowa, myśle, że mi posmakuje. Uwielbiam zdrowe ciasteczka zrobione z kilku składników. Bomba ❤️