Ziemniaki pieczone w piekarniku, fit, bez tłuszczu

Ziemniaki pieczone w piekarniku, fit, bez tłuszczu

Bardzo prosty przepis na pyszne i chrupiące pieczone ziemniaki z piekarnika. Zdrowe, dietetyczne i lekkostrawne, bo bez dodatku tłuszczu w postaci oleju czy masła, za to z dużą ilością przypraw i ziół – nie należy na nich oszczędzać i lepiej sypnąć nawet zbyt obficie, niż za mało, ziemniaki będą wtedy smaczniejsze.

Polecam je na gorąco do obiadu, ale na zimno również są fajną samodzielną przekąską lub smakowitym dodatkiem do sałatek i innych dań. Najczęściej jem je z naturalnym jogurtem sojowym, ketchupem lub wegańskim serem z ziemniaka i marchewki

Ziemniaki pieczone w piekarniku – SKŁADNIKI

  • 700 g ziemniaków ze skórką – mogą być zwykłe mączyste ziemniaki (przeznaczone do pieczenia) lub bataty (słodkie ziemniaki). Bataty wychodzą mniej chrupiące, mimo to lepiej mi smakują niż zwykłe
  • 3 łyżki soku z cytryny, sosu sojowego, octu balsamicznego lub ryżowego
  • 4 hojne łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych – dodają serowego aromatu
  • 2 hojne łyżki mąki kukurydzianej

PRZYPRAWY (mogą być dowolne):

  • 3 łyżki posiekanego świeżego koperku lub odpowiednio mniej suszonego
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich (lub oregano i tymianek)
  • ¾ łyżeczki słodkiej papryki wędzonej
  • ¾–1 łyżeczka cebuli suszonej w proszku
  • 1/3 łyżeczki kurkumy (dla koloru)
  • pieprz biały lub czarny
  • sól

Ziemniaki pieczone w piekarniku – WYKONANIE

  1. Piekarnik rozgrzewamy do 180°C.
  2. Ziemniaki dokładnie myjemy szorując skórkę szczoteczką.
  3. Kroimy je w kostkę (u mnie ok. 2 cm) i wrzucamy do dużej miski.
  4. Pyry polewamy sokiem z cytryny, sosem sojowym lub octami i mieszamy dokładnie.
  5. Posypujemy je przyprawami i wszystko dokładnie łączymy.
  6. Na koniec dodajemy płatki drożdżowe oraz mąkę kukurydzianą i mieszamy.
  7. Kartofle przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub silikonową matą i pieczemy przez ok. 45 minut.

Smacznego!

2 myśli na temat “Ziemniaki pieczone w piekarniku, fit, bez tłuszczu

  1. Zazwyczaj jem ryż brązowy albo kaszę pęczak, ale od czasu do czasu mam ochotę na ziemniaki. Przyznam szczerze, że gotowanych nie lubię więc takie pieczone to dla mnie super rozwiązanie.

Dodaj komentarz