Kolejne proste i szybkie pełnoziarniste babeczki, tym razem to czekoladowe muffiny z malinami w wersji fit, czyli z kakao lub jeszcze bardziej dietetyczne – z karobem. Pyszne, zdrowe i wegańskie – bez mleka i jajek. Dodatkowo bez oleju i innych zbędnych tłuściochów, które idą w biodra jak strzała.
Warto upiec ich więcej i zamrozić, potem wystarczy tylko rozmrozić w temperaturze pokojowej i pożywna przekąska na śniadanie, do pracy czy na imprezę gotowa.
Czekoladowe muffiny z malinami – SKŁADNIKI
ok. 10 babeczek
- 240 g mąki pszennej pełnoziarnistej, może być orkiszowa razowa
- 40 g kakao lub karobu
- 130 g ksylitolu lub ewentualnie cukru
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 100 g malin świeżych lub rozmrożonych
- 270 g mleka (napoju) owsianego lub innego roślinnego niesłodzonego
- maliny na wierzch: świeże lub zamrożone – warto sporo ich dodać, wtedy babeczki będą smaczniejsze
Czekoladowe muffiny z malinami – WYKONANIE
- Piekarnik rozgrzewamy do 180°C.
- W dużej misce mieszamy mąkę, kakao, ksylitol i sodę.
- Mleko blendujemy ze 100 g malin świeżych lub rozmrożonych. Płyn łączymy dokładnie z suchymi składnikami.
- Ciasto przekładamy do foremek (najlepiej silikonowych), na wierzchu gęsto wciskamy maliny i pieczemy przez ok. 25 minut (lub do suchego patyczka) na wysokości 1/3 od dołu piekarnika.
Smacznego!
Super pomysł! Maliny to świetne źródło polifenoli, błonnika i wit. C. Plus za dodatek karobu 🙂 A cukier zdecydowanie eliminujemy i szukamy zamienników 🙂
Dzień dobry, czy slodziwem mógłby być miód?
Raczej nie, bo wtedy ciasto będzie miało już inną konsystencję.
Chcę się upewnić, że zamrożone maliny niczego nie popsują jak puszczą wodę? Świeżych teraz nie ma dlatego pytam
Nie popsują, nadmiar soku szybko z nich wyparuje w piekarniku.