Kolejny przepis ułatwiający życie – szybkie, wegańskie babeczki bananowe w zdrowym i dietetycznym wydaniu. Bez cukru oraz bez dodatku tłuszczu, a do tego pełnoziarniste. Z orzechami i rodzynkami, wyrośnięte i smakowite. No babeczki, do dzieła! Oczywiście panów również zachęcam, żeby szykowali formę i brali się za fit babeczki.
Polecam silikonowe formy do muffinów i ciast, bo nie trzeba ich natłuszczać, ani wykładać papierem do pieczenia, można myć z zmywarce, są tanie, lekkie, giętkie, kolorowe i niezniszczalne.
Wegańskie fit babeczki bananowe – SKŁADNIKI
ok. 10 muffinów
- 320 g bardzo dojrzałych obranych bananów (ok. 3 owoce)
- 40 g masła orzechowego kupnego lub domowego – ja po prostu blenduję surowe orzechy
- 300 g mąki pszennej pełnoziarnistej, typ 1850
- 110 g ksylitolu lub ewentualnie cukru
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 110 g mleka (napoju) roślinnego niesłodzonego, używam owsianego
- 3 łyżki soku z cytryny
- 1/3–1/2 kubka rodzynek
Wegańskie fit babeczki bananowe – WYKONANIE
- Piekarnik rozgrzewamy do 180°C.
- Mąkę, ksylitol, sodę oraz cynamon mieszamy dokładnie w dużej misce.
- Banany i masło orzechowe blendujemy na mus.
- Puree bananowo-orzechowe, mleko oraz sok z cytryny dodajemy do suchych składników i dokładnie mieszamy. Wrzucamy rodzynki i ponownie mieszamy.
- Masę przekładamy do foremek i pieczemy przez ok. 25 minut (lub do suchego patyczka) na wysokości 1/3 od dołu piekarnika.
Z foremek silikonowych babeczki wyjmujemy dopiero po całkowitym wystudzeniu.
Bon appétit !
Świetna stronka, mnóstwo słodkich i zdrowych inspiracji.
Dzięki! 🙂
Smaczne, ale trochę suche mi wyszły 😀
A czy wyjdzie z tego przepisu ciasto w prostokątnej keksówce? 🙂
Nie piekłam jeszcze zwykłego ciasta wg tego przepisu, dlatego trudno mi doradzić, ale może wyjść lekki zakalec. Najlepiej spróbuj najpierw upiec je w keksówce.
Czy banany mogą być mrożone? 🙂
Niestety nie wiem, jak mrożone banany wpłyną na konsystencję ciasta. :-/
Czy mąkę można zamienić na inną? Ryżowa, jaglana lub migdałowa?
Z inną mąką babeczki mogą nie wyjść, taka zamiana wymaga jednak opracowania nowego przepisu. Jeśli jednak upieczesz je z mąki bezglutenowej, to daj proszę znać, czy wyszły, może ktoś skorzysta z rady. 🙂
Świetne babeczki! Zawsze robię jak zostają nam dojrzałe banany. Robię z pełnoziarnistą mąką orkiszową i pysznie wychodzą 🙂