Trudno w sklepach dostać dobrej jakości roślinną śmietanę, a nawet jeśli już taką dorwiemy, to najprawdopodobniej będzie zawierała sporo tłuszczu. Za to śmietana w błyskawicznej, domowej wersji ma mniej niż 3% tłuszczu, ponieważ jej bazą jest moje ulubione niskokaloryczne tofu jedwabiste, dzięki któremu śmietana ma gęstą, kremową konsystencję, a jednocześnie jest bardzo dietetyczna. To świetny wybór nie tylko dla wegan, ale również dla osób odchudzających się oraz nietolerujących laktozy i kazeiny obecnych w mleku krowim.
Tofu jedwabiste (aksamitne, silken tofu) ma najdelikatniejszą i najbardziej aksamitną konsystencję ze wszystkich rodzajów tofu, dlatego najlepiej sprawdza się w kremowych deserach, smoothies, sosach i dipach, zupach czy pastach.
Przepis inspirowany jest recepturą z książki „Zdrowie bez recepty” doktora McDougalla.
Śmietana roślinna fit z tofu – SKŁADNIKI
- 300 g tofu jedwabistego (silken tofu) dokładnie odsączonego z zalewy (kupuję w Carrefourze)
- 2–3 łyżki soku z cytryny – dodaję 3
- 2 łyżeczki ksylitolu, erytrolu lub cukru
- 0–3 łyżki mleka owsianego lub ryżowego – u mnie zazwyczaj 1
- kilka–kilkanaście nerkowców (niekoniecznie) – dla dodatkowego zagęszczenia
Jeśli chcemy otrzymać śmietanę bardziej kwaśną, dodajmy więcej soku z cytryny, a jeśli słodszą, więcej ksylitolu. Z kolei za pomocą mleka roślinnego i nerkowców możemy regulować gęstość śmietany.
Śmietana roślinna fit z tofu – WYKONANIE
- Wszystkie składniki blendujemy do uzyskania gładkiej konsystencji.
Śmietanę przechowujemy w szczelnym słoiku, w lodówce do około 5 dni.
Bon appétit !
Mam pytanie: czy taką śmietanę można stosować spokojnie jako zamiennik w daniach gotowanych i pieczonych? Podając przykład np do sosów do makaronów jak np. szpinakowy ze śmietaną, grzybowy ze śmietaną itp.
Jak najbardziej można! 🙂