Superproste, smakowite i zdrowe muffiny z wiśniami mrożonymi lub świeżymi – pełnoziarniste, bez cukru i nabiału, a nawet bez dodatku tłuszczu. Już bardziej fit się nie da. Można zrobić je w formie minibabeczek wielkanocnych, babeczek z wiśniami na wierzchu lub babeczek z kremem i wisienką.
Krem zrobiłam na bazie tego musu cytrynowego, ale zagęściłam go 100 g nerkowców (można dodać więcej), dodałam wanilię i wyszło smarowidło lekko cytrynowo–waniliowe, które idealnie pasuje do różnych słodkich wypieków.
Wegańskie muffiny z wiśniami bez cukru – SKŁADNIKI
10–12 babeczek
- 2 szklanki mąki pszennej razowej – może być orkiszowa
- 1 szklanka (250 ml) musu wiśniowego, czyli zblendowanych rozmrożonych wiśni – włącznie z sokiem, który wypłynie z owoców. Świeże wiśnie pewnie też mogą być
- ok. 2/3 szklanki mleka roślinnego niesłodzonego, najlepiej owsianego
- ¾ szklanki (lub mniej) ksylitolu lub ewentualnie cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
DODATKOWO na wierzch muffinów (niekoniecznie)
- rozmrożone wiśnie
Wegańskie muffiny z wiśniami bez cukru – WYKONANIE
- Suche składniki wsypujemy do dużej miski i mieszamy.
- Wlewamy mus wiśniowy oraz mleko i łączymy dokładnie, najlepiej za pomocą miksera.
- Masę przekładamy do foremek (polecam silikonowe) i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez ok. 30 minut, aż wykałaczka wbita w środek babeczki wyjdzie sucha.
Muffiny wyjmujemy z foremek po całkowitym wystudzeniu.
Bon appétit !
Czym zastapic cukier? i oczywiscie ksylitol?
Akurat w tym przepisie raczej trudno będzie zamienić te składniki, potrzebna byłaby nowa receptura.