Nie lubię znęcać się nad sobą, dlatego piję wyłącznie pyszne zielone smoothie, w których nie czuć jarmużu czy innej zieleniny (uwielbiam ją za to w sałatkach). Ten koktajl jest bardzo słodki, kremowy i orzeźwiający, smak zielska został całkowicie zamaskowany owocami, dlatego można pochłonąć go z apetytem naprawdę dużo. To praktycznie zielony deser! W lodówce wytrzyma kilka godzin.
Zielone smoothie z jarmużem, ananasem i bananem – SKŁADNIKI
2 porcje
- 2 garście (ok. 55 g) jarmużu (nie dodaję twardych części), szpinaku lub pół na pół
- 1 dojrzały, średni banan
- garść zielonych winogron (ok. 55 g)
- plaster świeżego ananasa (ok. 55 g)
- 1 łyżka zmielonego siemienia lnianego – dla omega-3
- 1 szklanka soku jabłkowego, pomarańczowego lub ulubionego mleka roślinnego – ja dodaję sok jabłkowy
DODATKOWO (niekoniecznie)
- ½ łyżeczki imbiru w proszku lub mały kawałek świeżego (ok. 1–2 cm)
- 1–2 łyżeczki ksylitolu, erytrolu lub ewentualnie cukru
Zielone smoothie z jarmużem, ananasem i bananem – WYKONANIE
Wszystkie składniki blendujemy na gładki płyn.
Bon appétit !
Szybki i smaczny pomysł na zdrowy jarmuż, ja dodałam jeszcze 1 pomarańczę (bardzo lubię), zmienił się trochę kolor, bez pomarańczy też dobry (wypróbowałam dwie wersje).