Bardzo prosty przepis na smakowite, lekkie i puszyste wegańskie babeczki marchewkowe. Do tego zdrowe i dietetyczne, bo pełnoziarniste i bez dodatku cukru oraz oleju. Można zrobić je w formie zwykłych muffinów, ale odkąd upolowałam tanie, silikonowe foremki do wielkanocnych babeczek, proste kształty już mnie tak nie kręcą…
Wegańskie babeczki marchewkowe fit – SKŁADNIKI
10–12 babeczek
- 170 g ugotowanych na parze marchewek bez skórki (gotuję w mundurkach, a potem obieram)
- 200 ml (g) mleka owsianego niesłodzonego, sojowego lub innego roślinnego
- sok (50 ml [g]) i skórka otarta z 1 średniej cytryny
- 1 hojna łyżka masła orzechowego domowego lub kupnego
- 230 g mąki pszennej pełnoziarnistej – może być orkiszowa razowa
- 120 g ksylitolu lub ewentualnie cukru
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Wegańskie babeczki marchewkowe fit – WYKONANIE
- Przestudzone marchewki blendujemy razem z sokiem i skórką z cytryny, masłem orzechowym i częścią mleka do uzyskania gładkiej konsystencji.
- W dużej misce mieszamy mąkę, ksylitol i sodę.
- Marchewkowy płyn wlewamy do suchych składników, dodajemy pozostałe mleko i dokładnie mieszamy.
- Foremki wypełniamy masą i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez ok. 30 minut lub do suchego patyczka.
Babeczki wyjmujemy z foremek dopiero po wystudzeniu.
Bon appétit !
Pycha…
Czy mus marchewkowy mozna zastapic musem np.z jabłek czy cukinii?
Myślę, że można. Tylko wtedy najlepiej dodać mniej mleka owsianego, bo musy z jabłek i cukinii będą pewnie rzadsze niż marchewkowy.
A czym można zastąpić mąkę, tak żeby były mniej węglowodanowe?
Tutaj raczej mąka być musi, inaczej babeczki nie wyjdą…
Jak kalorycznie wychodzą babeczki?
Tego nie sprawdzałam, bo nie liczę kalorii w swojej diecie. Ale jeśli ktoś chce to robić, to polecam stronę cronometer.com.
Piękne formy babeczek – przykuwają i zatrzymują wzrok na dłużej 🙂