Najzdrowsze ciasto na moim blogu. Przepis znalazłam tutaj, dostosowałam go trochę do polskich realiów (trudno u nas o daktyle Medjool), dodałam orzechy i wyszło naprawdę pyszne, bezglutenowe brownie z batatów, które możemy jeść bez wyrzutów sumienia.
Fanom słodkich ziemniaków polecam też moje ulubione pieczone falafele z batatów.
Fit brownie z batatów i kakao – SKŁADNIKI
- 220 g (ok. 30 sztuk) suszonych daktyli dobrej jakości, mięsistych
- 250 ml (g) wody
- 210 g (ok. ¾ kubka) puree z batatów – słodkiego ziemniaka kroimy na kilka dużych kawałków i pieczemy w 180°C przez ok. 45 min. Następnie studzimy, obieramy ze skóry, ubijakiem do ziemniaków rozgniatamy na gładką papkę i odmierzamy 210 g
- 60 g (½ kubka) kakao lub karobu – dodaję pół na pół
- 60 g (½ kubka) mąki owsianej bezglutenowej lub zblendowanych na mąkę płatków owsianych górskich bezglutenowych
DODATKOWO (niekoniecznie)
- ¾ łyżeczki cynamonu lub miąższ z 1 małej laski wanilii
- 1/3 kubka migdałów lub innych orzechów do ciasta + trochę do posypania na wierzchu
Fit brownie z batatów i kakao – WYKONANIE
- Daktyle blendujemy z wodą na gładki mus.
- Kakao łączymy z mąką owsianą.
- Do suchych składników dodajemy mus daktylowy, puree z batatów oraz cynamon lub wanilię i mieszamy dokładnie. Masa powinna być gęsta.
- Wsypujemy pokrojone orzechy i mieszamy.
- Ciasto przekładamy do formy o wymiarach ok. 13 x 19 cm wyłożonej papierem do pieczenia, równo rozprowadzamy, posypujemy orzechami i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C na 40–50 min. (patyczek wbity w środek brownie nie wyjdzie suchy).
Ciasto najlepiej smakuje po całkowitym wystudzeniu i w towarzystwie kwaśnych owoców.
Bon appétit !
Kusząco wygląda 🙂
Trzeba piec batata, nie można gotować? Rożnica w smaku ?
Batat ugotowany będzie miał więcej wody i przez to ciasto może być rzadsze. Brownie może wyjdzie, ale głowy nie daję. 🙂
Można użyć mąki ryżowej zamiast płatków owsianych? 😀
Nie wiem niestety, nie próbowałam takiej wersji, dlatego trudno mi doradzić. Ale możesz spróbować i dać znać, czy wyjdzie. 🙂
Czy orzechami/migdałami posypujemy na wierzchu przed upieczeniem? Bo na załączonym zdjęciu wygląda jakby na wierzchu była polewą czekoladową i na to migdały.
Tak, orzechami posypujemy przed upieczeniem. To tak może wygląda, ale na cieście nie ma polewy. 🙂
Dziękuję za podzielenie się tym wspaniałym przepisem <3
Czy można zamiast daktyli dodać gotowy syrop daktylowy i jaką wtedy ilość ?
Niestety nie mogę doradzić, bo nie robiłam tego brownie w wersji z syropem. :-/
Zrobiłam i wyszło pyszne:) dodałam 200 g syropu. Często korzystam z przepisów i jestem fanką tej strony;) Pozdrawiam:)
Bardzo mi miło i również pozdrawiam! 🙂
Chodzi o suszone daktyle?
Tak, suszone, zaraz dodam do przepisu.