Sprawdzony, dziecinnie prosty przepis na szybki, domowy dżem truskawkowy w najzdrowszej wersji – bez cukru, bez masła i bez substancji żelujących / żelfixu. Konfitura została posłodzona małą ilością ksylitolu, a zagęszczona nasionami chia.
Dżem / konfitura z truskawek – SKŁADNIKI
- 400 g truskawek świeżych lub mrożonych
- ok. 2 łyżki ksylitolu lub ew. cukru
- 2 płaskie łyżki nasion chia (niezmielonych)
Dla urozmaicenia do dżemu można dodać nieco wanilii.
Można też użyć zmielonych nasion chia, ale ja akurat wolę wersję z całymi nasionami.
Jeśli dżem pogotujemy dłużej i odparujemy więcej płynu, będzie można dodać mniej chia.
Dżem / konfitura z truskawek – WYKONANIE
- Stawiamy rondel na średnim ogniu. Wrzucamy grubo pokrojone truskawki i ksylitol.
- Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy przez minimum 10–15 minut mieszając od czasu do czasu.
- Wyłączamy palnik i zostawiamy dżem na kuchence do lekkiego przestudzenia.
- Dodajemy nasiona chia i dokładnie mieszamy.
- Dżem wstawiamy na kilka godzin do lodówki (do stężenia), najlepiej na noc.
Konfiturę można przechowywać w lodówce przez kilka dni.
Smacznego !