Dżem konfitura z truskawek i chia - bez cukru, szybki

Dżem konfitura z truskawek i chia – bez cukru, szybki

Sprawdzony, dziecinnie prosty przepis na szybki, domowy dżem truskawkowy w najzdrowszej wersji – bez cukru, bez masła i bez substancji żelujących / żelfixu. Konfitura została posłodzona małą ilością ksylitolu, a zagęszczona nasionami chia.

Dżem / konfitura z truskawek – SKŁADNIKI

  • 400 g truskawek świeżych lub mrożonych
  • ok. 2 łyżki ksylitolu lub ew. cukru
  • 2 płaskie łyżki nasion chia (niezmielonych)

Dla urozmaicenia do dżemu można dodać nieco wanilii.

Można też użyć zmielonych nasion chia, ale ja akurat wolę wersję z całymi nasionami.

Jeśli dżem pogotujemy dłużej i odparujemy więcej płynu, będzie można dodać mniej chia.

Dżem / konfitura z truskawek – WYKONANIE

  1. Stawiamy rondel na średnim ogniu. Wrzucamy grubo pokrojone truskawki i ksylitol.
  2. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy przez minimum 10–15 minut mieszając od czasu do czasu.
  3. Wyłączamy palnik i zostawiamy dżem na kuchence do lekkiego przestudzenia.
  4. Dodajemy nasiona chia i dokładnie mieszamy.
  5. Dżem wstawiamy na kilka godzin do lodówki (do stężenia), najlepiej na noc.

Konfiturę można przechowywać w lodówce przez kilka dni.

Smacznego !

Dodaj komentarz