Makaron / ryż z kimchi i tofu po koreańsku

Makaron / ryż z kimchi i tofu po koreańsku

Przepis z cyklu: pyszny obiad lub kolacja w 15 minut. Makaron pełnoziarnisty z kimchi, pieczonym lub smażonym tofu i sezamem, w stylu koreańskim. Danie można też przygotować w wersji z ryżem, ale według mnie z makaronem smakuje dużo lepiej.

Makaron z kimchi po koreańsku – SKŁADNIKI

1 porcja

  • pół kostki (90 g) tofu naturalnego
  • ok. 120 g kimchi wegańskiego (warzywa + trochę sosu), kupnego lub domowego
  • 1 hojna łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • trochę sosu sojowego o obniżonej zawartości soli (opcjonalnie)
  • 1–2 łyżeczki syropu klonowego lub z agawy
  • ok. 220 g ugotowanego, cienkiego makaronu (u mnie pełnoziarnisty spaghetti) lub 220 g ugotowanego ryżu
  • 1 łyżka sezamu, może być podprażony na suchej patelni i roztarty w moździerzu, ale surowy zdrowszy

Makaron lub ryż pełnoziarnisty gotuję w nieosolonej wodzie, ponieważ kimchi jest już bardzo słone.

To danie robię zwykle trochę na oko. Ilość dodanego kimchi zależy od jego jakości, ostrości i indywidualnego gustu.

Makaron z kimchi po koreańsku – WYKONANIE

  1. Tofu płuczemy pod kranem, kroimy w kostkę, układamy na blasze pokrytej papierem do pieczenia i pieczemy w 160°C przez ok. 25 minut. LUB prażymy (smażymy) na suchej patelni z nieprzywierającą powłoką – kostki przewracamy na bok dopiero, kiedy z jednej strony będą już przyrumienione.
  2. Na patelnię z nieprzywierającą powłoką wrzucamy kimchi (pokrojone, jeśli kawałki są duże), koncentrat pomidorowy, sos sojowy, syrop klonowy, odrobinę wody i na średnim ogniu smażymy ze 2 minuty.
  3. Dodajemy ok. 220 g makaronu oraz sezam i mieszamy dokładnie.
  4. Na koniec wrzucamy tofu i krótko smażymy, tylko do podgrzania składników. Jeśli sos wyjdzie zbyt gęsty, dodajemy ciut wody.

Rady:

Danie na patelni robi się ekspresowo, chodzi tylko o podgrzanie i wymieszanie składników. Przy zbyt długim smażeniu sos za bardzo się zredukuje (wyparuje).

Potrawę można też przygotować bez użycia patelni (w gorące dni będzie jak znalazł): mieszamy dokładnie kimchi (w temp. pokojowej) z koncentratem pomidorowym, sosem sojowym i syropem klonowym. Następnie wrzucamy gorący makaron oraz sezam i dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy tofu.

Smacznego !

Dodaj komentarz