Bardzo łatwy i szybki przepis na lekką, przepyszną cukinię w stylu azjatyckim – z czosnkiem, dymką, sosem sojowym, gochugaru i sezamem. To moja ulubiona potrawa z tym warzywem, jest wegańska i bardzo dietetyczna (można się nią śmiało objadać!) – usmażona bez panierki i bez tłuszczu. Idealna na co dzień, pasuje na obiad i kolację, może być samodzielnym daniem (podana z brązowym ryżem) lub dodatkiem do obiadu.
Fit cukinia po azjatycku – SKŁADNIKI
1–2 porcje
- 1 średnia cukinia, ok. 350–400 g
- 2 ząbki czosnku
- ½–1 płaska łyżeczka imbiru drobno posiekanego
- ok. 2 łyżki posiekanej cebulki dymki lub szczypioru
- 2 łyżki sosu sojowego o obniżonej zawartości soli
- 1 łyżka octu ryżowego ciemnego lub ew. jasnego
- ½–1 łyżka syropu klonowego lub z agawy
- 1–2 łyżeczki papryki gochugaru
- 1 łyżka sezamu – może być podprażony na suchej patelni, ale surowy jest zdrowszy
Fit cukinia po azjatycku – WYKONANIE
- Cukinię kroimy w półplasterki, w miarę cienkie. Wrzucamy na patelnię z nieprzywierającą powłoką, dodajemy rozdrobniony czosnek, imbir, dymkę i łyżkę wody.
- Odpalamy średni ogień i smażymy kilka minut, aż cukinia nieco zmięknie. W razie potrzeby dolewamy ciut wody. Cukinii nie należy smażyć zbyt długo, powinna pozostać al dente.
- Dodajemy wszystkie pozostałe składniki, mieszamy dokładnie i smażymy jeszcze kilka minut, aż sos nieco zgęstnieje.
Podajemy od razu.
Smacznego !
Takie proste i takie pyszne! Na stałe wchodzi do mojego repertuaru, nawet mój chłop jest zachwycony. Dzięki! 🙂
❤️