wegański deser z dyni

Deser z dyni – wegański pudding z dyni, daktyli i tofu

Pyszny, prosty i bardzo zdrowy deser z dyni według przepisu z książki „Jak nie umrzeć przedwcześnie” dr. Gregera. Recepturę przeniosłam na polski grunt zamieniając przyprawę pumpkin pie spice na piernikową, która ma podobny skład.

 

Wegański kremowy deser z dyni – ok. 5 kokilek – SKŁADNIKI

  • 400 g musu/puree z dyni (dynie kroimy na duże kawałki [jeśli dynie są małe, to na połowę], łyżką usuwamy pestki, układamy na blasze i pieczemy przez ok. 40 min. w 180°C. Studzimy, wyjmujemy łyżką miąższ i blendujemy go na puree. Warto od razu zrobić więcej musu, poporcjować i zamrozić, a później wykorzystywać do różnych dań)
  • 250 g tofu jedwabistego naturalnego (inaczej tofu aksamitne, silken tofu) – niestety wciąż dość trudno dostępne w Polsce, ja kupuję je najczęściej w Carrefurze
  • 12–20 daktyli dobrej jakości bez pestek (użyłam 15 sztuk)
  • 2 łyżki mąki owsianej lub pszennej razowej (niekoniecznie)
  • ½ łyżeczki przyprawy do piernika + ½ łyżeczki suszonej skórki pomarańczowej lub przyprawa pumpkin pie spice (przyprawa dyniowa) – użyłam przyprawy piernikowej i skórki z pomarańczy

O zaletach tofu jedwabistego napisałam krótko w przepisie na kakaowy krem z tofu.

 

Wegański kremowy deser z dyni – WYKONANIE

  1. Tofu jedwabiste oraz pozostałe składniki miksujemy na gładką masę.
  2. Ciasto rozlewamy do 5–6 kokilek i zapiekamy w temperaturze 180°C przez ok. 20–30 minut, aż na powierzchni pojawią się pęknięcia.

Puddingi możemy podawać od razu. Pyszne na ciepło i na zimno.

Bon appétit !

 

Dodaj komentarz

Wpisz brakującą liczbę *