Domowy sos BBQ bez gotowania, prosty i szybki przepis

Domowy sos BBQ / barbecue bez cukru, szybki

Najszybszy przepis na przepyszny, domowy, wegański sos BBQ. Bez gotowania – wystarczy tylko zblendować składniki, chociaż sos można też podgrzać czy pogotować (po lekkim rozcieńczeniu). W dodatku zdrowy, bo bez cukru – słodzony jedynie daktylami.

Sos barbecue to kultowy, amerykański sos słodko-pikantny o aromacie wędzonki. Świetny jako dodatek do kotletów (np. burgerów z fasoli i tofu), tofu, kanapek, wrapów, frytek, pizzy czy jako dip do surowych lub gotowanych warzyw.

Szybki domowy sos BBQ – SKŁADNIKI

  • 200 g przecieru pomidorowego / passaty
  • 90 g daktyli dobrej jakości bez pestek
  • 3–5 łyżek octu balsamicznego lub ciemnego octu ryżowego
  • 1–2 łyżki cebuli suszonej
  • 1–2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka sosu sojowego, może być ciemny
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki wędzonej
  • sól jodowana, sporo pieprzu

Dodatkowo (niekoniecznie)

  • ½ łyżeczki suszonego imbiru
  • 1–2 ziarna ziela angielskiego

Szybki domowy sos BBQ – WYKONANIE

Wszystkie składniki blendujemy na gładką masę. Konsystencja sosu zależy głównie od gęstości przecieru pomidorowego. W razie potrzeby dodajemy trochę wody lub bulionu warzywnego.

Sos barbecue można podawać na zimno lub na gorąco.

Bon appétit !

7 myśli na temat “Domowy sos BBQ / barbecue bez cukru, szybki

    1. Można zamienić na podsmażoną cebulę, ale suszona ma świetny aromat – bardziej intensywny i lekko serowy! 🙂

  1. Sos idealny na ciepło do pasztetu/pieczeni i genialny na zimno do nachosów. Zamiast octu balsamicznego dałam jabłkowy, cebule pominęłam (bo nie mogę), a zam. czosnku – suszone płatki czosnku i odrobine czosnku suszonego niedźwiedziego (bo są mniej odczuwalne na żołądku). Jedna z porcji dostała też 40g whisky i bardzo dobrze podkręciło to smak i brak cebulki był mniej odczuwalny

Dodaj komentarz