Wegańskie ciasto marchewkowe fit bezglutenowe z jabłkami - proste

Ciasto marchewkowe fit z jabłkami, bezglutenowe, wegańskie

Pyszne i zdrowe, wegańskie ciasto marchewkowe z jabłkami nie tylko dla bezglutenowców. Na ten prosty i naprawdę świetny przepis wpadłam tutaj. Ciacho powstało bez dodatku tłuszczu i z dość małą ilością słodziwa – w razie potrzeby możecie dodać więcej ksylitolu lub ewentualnie cukru.

KREM: na wierzch pasuje tu coś lekko kwaśnego i waniliowego, zrobiłam więc połowę tego kremu cytrynowego, ale zagęściłam go w sumie 80 g zblendowanych na mąkę nerkowców, a zamiast skórki cytrynowej dodałam 1/3 łyżeczki wanilii w proszku. Chociaż skórkę cytrynową można zostawić, będzie bardziej cytrynowo. Teraz myślę, że wanilia nie jest niezbędna w tym smarowidle, może być tylko cytrynowo. [Przepis na krem dodałam w komentarzu pod wpisem.]

Proste ciasto marchewkowe fit bezglutenowe – SKŁADNIKI

8 porcji

  • 250 g zblendowanych na puree jabłek ze skórką
  • 110–130 g ksylitolu lub ewentualnie cukru
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 100 ml/g mleka roślinnego niesłodzonego, najlepiej naturalnie słodkiego, jak owsiane
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1–2 łyżeczki imbiru w proszku
  • miąższ z 1 laski wanilii lub 1 łyżeczka pasty waniliowej / wanilii w proszku (niekoniecznie)
  • 50 g tapioki w proszku
  • 300 g bezglutenowej mąki owsianej lub zmiksowanych na mąkę płatków owsianych górskich
  • 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 180 g startej na małych oczkach surowej marchwi
  • ½ szklanki rodzynek lub pokrojonych orzechów włoskich (lub pół na pół)

Proste ciasto marchewkowe fit bezglutenowe – WYKONANIE

  1. Piekarnik rozgrzewamy do 180°C.
  2. W dużej misce łączymy dokładnie puree jabłkowe, ksylitol, sok z cytryny, mleko, cynamon, imbir oraz wanilię.
  3. Dodajemy mąkę owsianą zmieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą i tapioką. Mieszamy.
  4. Dorzucamy marchew oraz bakalie i łączymy. Masa wyjdzie gęsta.
  5. Ciasto przekładamy do formy o średnicy ok. 19 cm wyłożonej papierem do pieczenia lub silikonowej i pieczemy przez ok. 35 minut lub do suchego patyczka.

Podajemy po całkowitym wystudzeniu.

Bon appétit !

Proste, wegańskie ciasto marchewkowe bezglutenowe z jabłkami i kremem cytrynowym fit
Proste, wegańskie ciasto marchewkowe bezglutenowe z jabłkami i fit kremem cytrynowym

9 myśli na temat “Ciasto marchewkowe fit z jabłkami, bezglutenowe, wegańskie

    1. Link do przepisu na krem dodałam we wstępie, ale recepturę mogę wrzucić też tutaj. 🙂

      – 150 g tofu jedwabistego (miękkiego, silken tofu) dokładnie odsączonego z zalewy
      – 3 łyżki soku z cytryny
      – skórka otarta z 1/4 cytryny (niekoniecznie)
      – 2 łyżki ksylitolu lub ewentualnie cukru
      – 1/3 łyżeczki wanilii w proszku
      – 80 g nerkowców zblendowanych na mąkę

      WYKONANIE: wszystkie składniki dokładnie blendujemy. Krem schładzamy, żeby zgęstniał.

    1. Zamiast niej można dodać skrobię kukurydzianą lub mąkę ziemniaczaną. Tego ciasta nie robiłam jeszcze z zamiennikami, ale powinno wyjść.

Dodaj komentarz