Fit brownie z fasoli i kakao, bez cukru, wegańskie

Fit BROWNIE z fasoli i kakao, bez cukru, wegańskie

Dziecinnie prosty przepis na pyszne (wręcz idealne) wegańskie babeczki brownie z czerwonej fasoli, banana i kakao w dietetycznej wersji. Przypieczone z wierzchu, a miękkie i delikatne w środku. Smakują jak tradycyjne, w ogóle nie czuć, że są zdrowe (bez cukru, bez masła czy oleju, bez jajek, mogą być bezglutenowe), a już tym bardziej nikt niewtajemniczony nie wpadnie na to, że na deser konsumuje fasolę.

Jeśli obawiacie się, że dopadną Was dolegliwości, o których powodowanie oskarżana jest fasola, proponuję przeczytać mój wpis o tym, jak jeść strączki, żeby nie wybuchnąć.

Polecam też do przetestowania jeszcze prostsze brownie o kremowej konsystencji – brownie bananowe z daktylami.

Fit brownie z fasoli i kakao – SKŁADNIKI

6 babeczek

  • 240 g czerwonej ugotowanej fasoli z puszki (bez zalewy)
  • 1 dojrzały banan (120 g)
  • 100 ml (g) mleka owsianego niesłodzonego
  • 5–8 łyżek ksylitolu lub ewentualnie cukru – u mnie 7 łyżek ksylitolu (70 g)
  • 4 łyżki (40 g) mąki pszennej pełnoziarnistej (typ 1850) – może być też inna, np. owsiana bezglutenowa
  • 6 łyżek (35 g) karobu lub kakao – dodaję pół na pół
  • ¾ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ¾ łyżeczki cynamonu lub np. przyprawy do piernika

Dodatkowo: orzechy włoskie na wierzch (niekoniecznie, ale wyglądają i smakują super)

Fit brownie z fasoli i kakao – WYKONANIE

  1. Opłukaną pod bieżącą wodą i odsączoną fasolę, banana oraz mleko blendujemy na gładką masę.
  2. W dużej misce mieszamy suche składniki: ksylitol, mąkę, karob, kakao, proszek do pieczenia oraz cynamon.
  3. Wlewamy masę fasolowo-bananową i dokładnie łączymy.
  4. Ciasto przekładamy do silikonowych foremek, przypieczętowujemy orzechami i pieczemy przez 50–60 min.180°C. Smaczniejsze wychodzą mniejsze i niższe formy, niż wypasione, wielkie baby.

Bon appétit !

Pyszne wegańskie babeczki brownie z czerwonej fasoli fit

4 myśli na temat “Fit BROWNIE z fasoli i kakao, bez cukru, wegańskie

  1. Zrobiłam ściśle według przepisu autorki i wyszło genialne! Odpuściłam sobie tylko cynamon za którym nie przepadam.

    1. Wtedy konsystencja będzie już inna, ale możesz spróbować. W sprzedaży są daktyle w proszku, takie pewnie lepiej się sprawdzą.

Dodaj komentarz