Warzywa curry / dietetyczny gulasz indyjski, wegański

Warzywa curry / dietetyczny gulasz indyjski, wegański

Składników sporo, ale jeśli chodzi o smak, nie warto iść na kompromisy. Krojenia też trochę, ale nagrodą za ten kuchenny fitness jest gar pysznego, indyjskiego gulaszu na cały tydzień i dodatkowa porcja spalonych kalorii. Przepis łatwo modyfikować – jeśli ktoś nie czuje mięty do któregoś warzywa, może je wymienić na smakowitszy model.

Gulasz podajemy z brązowym ryżem, ulubioną kaszą, ziemniakami czy pełnoziarnistym chlebem. Makaron jakoś mi tu nie pasuje, ale co kto lubi…

Indyjski gulasz / warzywa curry – SKŁADNIKI

ok. 6 fit porcji

  • 2 średnie cebule
  • 2 duże marchwie (250 g)
  • 2 papryki żółte (500 g)
  • 300 g różyczek kalafiora
  • 300 g białych pieczarek
  • 120 g mrożonego groszku
  • 4–6 ząbków czosnku
  • 1 łyżka drobno posiekanego imbiru ze skórką
  • 1 hojna łyżka curry w proszku
  • 1 łyżka syropu klonowego, ksylitolu lub cukru
  • sporo pieprzu i chili
  • co najmniej 350 g/ml mleka kokosowego*
  • 30–40 g mąki kukurydzianej
  • 3 łyżeczki jasnego miso lub sól
  • 5 łyżek płatków drożdżowych nieaktywnych
  • sok z połowy cytryny

 * domowego lub z litrowego kartonu, nie z puszki

Na drugi dzień gulasz gęstnieje, przy odgrzewaniu wystarczy dolać trochę mleka.

Indyjski gulasz / warzywa curry – WYKONANIE

  1. Cebulę siekamy, wrzucamy do dużego garnka, wlewamy ze 3 łyżki wody i smażymy bez tłuszczu przez ok. 5 minut.
  2. Dorzucamy marchew pokrojoną w 1-cm kostkę, dolewamy ciut wody, przykrywamy i dusimy przez 10 minut.
  3. Wrzucamy pokrojone w małą kostkę papryki, pieczarki oraz kalafior, a następnie imbir, zmiażdżony w prasce czosnek, curry, pieprz i chili. Wody już nie dolewamy, ponieważ warzywa puszczą sok. Po kilku minutach dodajemy zamrożony groszek. Dusimy, aż warzywa zmiękną. 
  4. Do gara wlewamy połowę mleka, a w reszcie mleka rozrabiamy mąkę oraz miso i dodajemy do warzyw. Wsypujemy płatki drożdżowe. Gotujemy bez przykrycia, aż sos odpowiednio zgęstnieje.
  5. Na koniec doprawiamy sokiem z cytryny.

Smacznego !

Źródło przepisu, z moimi zmianami.

2 myśli na temat “Warzywa curry / dietetyczny gulasz indyjski, wegański

    1. Tak, można je zastąpić innym mlekiem roślinnym. A mleko kokosowe z puszki jest do tego dania zbyt gęste, a poza tym jest bardzo tłuste i niezdrowe. :-/

Dodaj komentarz