zupa z pieczonych pomidorów

Zupa z pieczonych pomidorów i papryki z grzankami

Prosta, wyśmienita zupa z pieczonych pomidorów i papryki według przepisu dr. Deana Ornisha z książki „Spektrum” – po moich niewielkich zmianach.

Zupa z pieczonych pomidorów i papryki – SKŁADNIKI

  • 4 szklanki pokrojonych w połówki pomidorów śliwkowych
  • 1 cebula pokrojona na 8 kawałków
  • 1 główka czosnku – przepołowiona
  • 1 czerwona papryka – przepołowiona
  • 3 szklanki bulionu warzywnego
  • 2 łyżki posiekanych świeżych ziół (bazylia, tymianek, estragon…)
  • 1–2 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych (niekoniecznie) – dodają serowego smaku
  • pieprz, sól

Zupa z pieczonych pomidorów i papryki – WYKONANIE

  1. Rozgrzewamy piekarnik do 180°C.
  2. Warzywa rozkładamy na papierze do pieczenia i pieczemy przez kilkanaście minut, aż się skarmelizują.
  3. Warzywa blendujemy z bulionem na gładki krem.
  4. Zupę zagotowujemy, doprawiamy solą oraz pieprzem i posypujemy świeżymi ziołami. Ja posypuję ją dodatkowo grzankami z chleba razowego zrobionymi na patelni bez dodatku tłuszczu lub w opiekaczu oraz łyżeczką ziaren słonecznika, pestek dyni lub pokrojonych orzechów włoskich.

Bon appétit !

2 myśli na temat “Zupa z pieczonych pomidorów i papryki z grzankami

    1. Z kostki już nie kupuję, sama robię, przepis na bardzo prosty bulion będzie na blogu już niedługo 🙂

Dodaj komentarz