żytnianka

ŻYTNIANKA ze smoothie i figą – na walla

Zwykłe tanie danie, które wygląda po królewsku, jeśli tylko figa na wierzchu położona zostanie. W dodatku niczego nie trzeba gotować, wystarczy umiejętnie użyć wrzątku. Żytnianka należy do dań z serii „im więcej ich jesz, tym jesteś zdrowszy”.

 

Żytnianka – 1 porcja – SKŁADNIKI

  • 6–10 łyżek płatków żytnich, owsianych górskich (mogą być również bezglutenowe), jęczmiennych (lub miks)
  • dowolne mleko roślinne (np. ryżowe), woda lub sok owocowy
  • pół banana
  • jabłko
  • 2 łyżki rozmrożonych jagód lub innych owoców jagodowych (niekoniecznie)
  • 2–3 daktyle bez pestek lub 2–3 łyżeczki cukru kokosowego, ksylitolu, syropu klonowego…
  • szczypta cynamonu
  • świeża figa (niekoniecznie)

 

Żytnianka – PRZYGOTOWANIE

Płatki oraz cynamon wsypujemy do miski i zalewamy zagotowanym mlekiem, wodą lub sokiem, tak aby płyn sięgał ok. 0,5 cm ponad suche składniki. Jeśli ktoś woli rzadszą konsystencję, może wlać więcej mleka. Przykrywamy wszystko talerzykiem i zostawiamy na 10 minut. Osoby przywiązane do tradycji mogą zamiast tego pogotować płatki 5–10 minut.

W międzyczasie miksujemy banana, jabłko, rozmrożone owoce i daktyle na gładką masę.

Owsiankę nakładamy na środek miski, a dookoła nalewamy smoothie. Jeśli ktoś zechce udokumentować na fejsie lub innym wallu, jak to zdrowo je, warto zainwestować w figę dla zwiększenia prestiżu.

A tutaj przepis na bliźniaczkę dwujajową żytnianki: turbo owsianka na mleku roślinnym z owocami.

 

Bon appétit !


Dodaj komentarz

Wpisz brakującą liczbę *