wegańskie trufle z daktyli i orzechów

Wegańskie TRUFLE z daktyli i orzechów – przepis bez cukru

Trufle mocy – pyszne, zdrowe, bardzo proste i piękne niczym wedlowskie ręcznie robione praliny (no prawie 🙂 ). W mojej wersji są to wegańskie trufle z daktyli o obniżonej zawartości tłuszczu – część orzechów zastąpiłam płatkami owsianymi, a zamiast kakao możemy użyć karobu. W smaku w ogóle nie czuć, że kulki zostały odchudzone, przez co tak samo trudno zostawić coś na później. 😉

Trufle są niesamowicie sycące, idealne jako szybka przekąska w domu lub na wynos. Polecam również przepis na inne pożywne i dietetyczne kulki, tym razem nawet tylko 3-składnikowe, pyszne na surowo i po upieczeniu – słodkie kulki z ciecierzycy i orzechów.

 

Wegańskie trufle z daktyli i orzechów
Domowej roboty wegańskie trufle z daktyli i orzechów – bez cukru i bez pieczenia, mogą być bezglutenowe

Wegańskie trufle z daktyli i orzechów – (17-20 sztuk) – SKŁADNIKI

  • 1 kubek daktyli dobrej jakości bez pestek
  • 75 ml mleka roślinnego niesłodzonego, najlepiej naturalnie lekko słodkiego jak np. owsiane (lub ewentualnie woda)
  • 1/2 kubka dowolnych orzechów – ziemnych, laskowych, nerkowców, migdałów… lub mieszanka
  • 2/3 kubka (lub trochę więcej) płatków owsianych górskich (mogą być bezglutenowe)
  • 2 łyżki karobu lub kakao odtłuszczonego + trochę do obtoczenia – używam karobu, bo zawiera o wiele mniej tłuszczu
  • 2 łyżki wiórków kokosowych (niekoniecznie)
  • 2–4 łyżki zmielonego siemienia lnianego
  • 1 łyżeczka startej skórki pomarańczowej, najlepiej z pomarańczy ekologicznej (niekoniecznie)
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (niekoniecznie)

 

Wegańskie trufle z daktyli i orzechów – WYKONANIE

  1. Mleko miksujemy ze skórką pomarańczową, następnie dodajemy do niego daktyle i ponownie blendujemy, nie musi to być gładka masa.
  2. Orzechy, płatki owsiane oraz wiórki kokosowe miksujemy (każde osobno) na proszek, jeśli nie zblendujemy wszystkiego dokładnie i pozostaną małe kawałki, też będzie ok. 🙂
  3. Wszystkie składniki umieszczamy w sporej misce i mieszamy łyżką (najlepiej jakąś masywną, np. drewnianą), następnie możemy jeszcze powyrabiać ciasto ręcznie. Masa powinna wyjść bardzo klejąca i zwarta, więc mieszanie łatwe nie będzie. Jeśli mieszanka wyda nam się zbyt rzadka, możemy dodać więcej zmiksowanych płatków owsianych.
  4. Łyżką nabieramy porcje wielkości orzecha włoskiego, dłońmi formujemy kulki i obtaczamy je w karobie lub kakao (proszek najlepiej wsypać do małej miski).
  5. Trufle chłodzimy w lodówce przez 20 minut.

Bon appétit !

Dodaj komentarz

Wpisz brakującą liczbę *