wegańskie tiramisu pomarańczowe

Wegańskie TIRAMISU pomarańczowe – niskotłuszczowe

Pyszne i lekkostrawne, wegańskie tiramisu pomarańczowe, które w przeciwieństwie do oryginału, nie idzie w biodra jak strzała. Bez tłuściochów typu mascarpone, bita śmietana, olej kokosowy czy mleko kokosowe, a do tego całkowicie bez cholesterolu, więc można je jeść bez wyrzutów sumienia. I za to właśnie uwielbiam pełnowartościową i niskotłuszczową dietę wegańską – jem desery, kiedy chcę, a moja waga ani drgnie – stabilne 53 kg wagi przy wzroście 167 cm bez liczenia kalorii, już od roku i już na zawsze! 😀

Wbrew pozorom przepis jest prosty, ale jeśli ktoś z Was ma ochotę obejrzeć filmik z instruktażem, to pod moją recepturą zamieściłam link do oryginalnego, włoskiego przepisu – ja jednak dość mocno zmieniłam składniki, m.in. je odchudziłam (jak zwykle zresztą…). Większość manewrów kucharza pozostała jednak bardzo podobna, więc dla ułatwienia zadania, możecie obejrzeć Włocha w akcji i posłuchać lekko denerwującego akcentu 😉

 

Wegańskie tiramisu pomarańczowe – 4 porcje – SKŁADNIKI

BISZKOPT

  • 80 g mąki pszennej razowej – użyłam razowej orkiszowej
  • 40 g mąki ziemniaczanej
  • 40 g ksylitolu lub cukru
  • 110 ml mleka roślinnego dobrej jakości, najlepiej naturalnie słodkiego, jak owsiane czy ryżowe
  • 1¼ łyżeczki (6 g) proszku do pieczenia
  • skórka otarta z połowy pomarańczy, najlepiej ekologicznej
  • szczypta kurkumy (dla podkręcenia koloru)

KREM

  • 450 ml mleka roślinnego, najlepiej naturalnie słodkiego, jak ryżowe czy owsiane
  • 150 ml soku z pomarańczy, najlepiej świeżo wyciśniętego, może być nieklarowny, czyli z farfoclami 😉
  • 70 g ksylitolu lub cukru
  • 50 g migdałów bez skórek
  • 18 g mąki ziemniaczanej
  • szczypta kurkumy

DODATKOWO

  • mocna kawa lub herbata do nasączenia biszkoptu (niekoniecznie)
  • kakao lub karob do posypania na wierzchu (niekoniecznie)

 

Wegańskie tiramisu pomarańczowe – WYKONANIE

BISZKOPT

  1. Piekarnik rozgrzewamy do 180°C.
  2. Do miski wsypujemy suche składniki i mieszamy dokładnie.
  3. Wlewamy mleko i ponownie mieszamy.
  4. Masę przekładamy do formy do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia lub formy silikonowej (moja ulubiona) o średnicy 15–16 cm i pieczemy przez 10–15 min., do momentu, aż wykałaczka wbita w środek ciasta wyjdzie sucha.
  5. Ciasto wyjmujemy z formy po wystudzeniu.

KREM

  1. Połowę mleka, migdały oraz mąkę ziemniaczaną blendujemy razem na jak najgładszą masę.
  2. Płyn wlewamy do rondelka, dodajemy pozostałe składniki, stawiamy na średnim ogniu i mieszamy do zagotowania.
  3. Gotujemy przez kilkanaście minut ciągle mieszając, aż woda trochę odparuje i krem zgęstnieje. On jeszcze bardziej stężeje po wystudzeniu i wstawieniu do lodówki.
  4. Zdejmujemy z ognia i całkowicie studzimy mieszając od czasu do czasu, dzięki temu nie powstanie kożuch.
  5. Krem najlepiej smakuje schłodzony.

SPOSÓB PODANIA

  1. Biszkopt dzielimy na 4 części, kroimy w 1-centymetrowe kostki i przekładamy do pucharków. Kawałki ciasta możemy polać kilkoma łyżkami przestudzonej, mocnej kawy lub herbaty.
  2. Dodajemy krem pomarańczowy i posypujemy wszystko karobem lub kakao.
  3. Wierzch możemy udekorować dowolnymi owocami, np. malinami czy borówkami.

 

wegańskie tiramisu pomarańczowe
Wegańskie tiramisu pomarańczowe

Bon appétit !

Źródła: Tiramisu


2 myśli na temat “Wegańskie TIRAMISU pomarańczowe – niskotłuszczowe

    1. Ja również byłam fanką klasycznego, supertłustego tiramisu, ale ta wersja też bardzo mi smakuje. Ten deser jest delikatniejszy od oryginału, trochę się różni w smaku, ale też jest kremowy i pyszny. Nie da się tego ująć słowami, musisz spróbować 😉

Dodaj komentarz

Wpisz brakującą liczbę *