Wegańskie pełnoziarniste muffiny z wiśniami - przepis bez cukru

Wegańskie pełnoziarniste muffiny z wiśniami – przepis bez cukru

Superproste, smakowite i zdrowe muffiny z wiśniami mrożonymi lub świeżymi – pełnoziarniste, bez cukru i nabiału, a nawet bez dodatku tłuszczu. Już bardziej fit się nie da. Można zrobić je w formie minibabeczek wielkanocnych, babeczek z wiśniami na wierzchu lub babeczek z kremem i wisienką.

Krem zrobiłam na bazie tego musu cytrynowego, ale zagęściłam go 100 g nerkowców (można dodać więcej), dodałam wanilię i wyszło smarowidło lekko cytrynowo–waniliowe, które idealnie pasuje do różnych słodkich wypieków.

Wegańskie pełnoziarniste muffiny z wiśniami - przepis bez cukru
Wegańskie pełnoziarniste babeczki z wiśniami – przepis bez cukru

Wegańskie muffiny z wiśniami bez cukru – SKŁADNIKI

10–12 babeczek

  • 2 szklanki mąki pszennej razowej – może być orkiszowa
  • 1 szklanka (250 ml) musu wiśniowego, czyli zblendowanych rozmrożonych wiśni – włącznie z sokiem, który wypłynie z owoców. Świeże wiśnie pewnie też mogą być
  • ok. 2/3 szklanki mleka roślinnego niesłodzonego, najlepiej owsianego
  • ¾ szklanki (lub mniej) ksylitolu lub ewentualnie cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

DODATKOWO na wierzch muffinów (niekoniecznie)

  • rozmrożone wiśnie

 

Wegańskie muffiny z wiśniami bez cukru – WYKONANIE

  1. Suche składniki wsypujemy do dużej miski i mieszamy.
  2. Wlewamy mus wiśniowy oraz mleko i łączymy dokładnie, najlepiej za pomocą miksera.
  3. Masę przekładamy do foremek (polecam silikonowe) i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez ok. 30 minutaż wykałaczka wbita w środek babeczki wyjdzie sucha.

Muffiny wyjmujemy z foremek po całkowitym wystudzeniu.

Bon appétit !

Wegańskie pełnoziarniste muffiny z wiśniami - przepis bez cukru
Wegańskie pełnoziarniste muffiny z wiśniami – przepis bez cukru

Dodaj komentarz