Wegańskie ciasto z owocami leśnymi bez cukru

Wegańskie ciasto z owocami leśnymi – przepis bez cukru

Jak nazywają się żony Eskimosów? Mrożonki. Dzięki nim nie musimy czekać do lata, żeby znowu poczuć smak malin czy jagód. Oto śmiesznie prosty przepis na przepyszne ciasto po brzegi obładowane owocami, które dosłownie rozpływa się w ustach! Duża ilość soku sprawia, że ciacho nie wyrasta na pół metra, ale jest za to smakowicie wilgotne. Bardzo fajnie prezentuje się też upieczone w kokilkach. Jak zawsze zdrowo, bo bez cukru, oleju, jajek i nabiału.

 

Wegańskie ciasto z owocami leśnymi – SKŁADNIKI

  • 180 g mąki pszennej razowej
  • 80 g ksylitolu lub ewentualnie cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ¾ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 300 ml mleka roślinnego niesłodzonego, np. owsianego
  • 2–3 łyżki soku z cytryny
  • 250 g dowolnych owoców leśnych / jagodowych zamrożonych lub świeżych: malin, jeżyn, jagód, truskawek, borówek, porzeczek…
  • płatki migdałów (niekoniecznie)

Wegańskie ciasto z owocami leśnymi – WYKONANIE

  1. Piekarnik rozgrzewamy do 180°C.
  2. Mieszamy mąkę z ksylitolem, proszkiem do pieczenia i sodą.
  3. Wlewamy mleko oraz sok z cytryny i możemy wszystko połączyć dokładnie łyżką, ale najlepiej zmiksować.
  4. Do masy dodajemy owoce i mieszamy.
  5. Ciasto wlewamy do formy (moja ma 27 x 15 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, posypujemy płatkami migdałów i pieczemy przez 45–50 minut.

Kroimy co najmniej 30 minut po wyjęciu z piekarnika, a najlepiej po całkowitym wystudzeniu.

Bon appétit !

Wegańskie ciasto z owocami leśnymi - przepis bez cukru
Wegańskie ciasto z owocami leśnymi – przepis bez cukru

Dodaj komentarz

Wpisz brakującą liczbę *