Wegańskie ciasto z jabłkami i pomarańczami

Wegańskie ciasto z jabłkami – przepis bez cukru i tłuszczu

Uwieeeeelbiam to ciasto! W tym roku zawiozę je w Święta do rodziny, żeby kusić ją wegańskimi specjałami 😉 (biorę ze sobą też m.in. barmbracka, który jest podobny do naszego keksa). Wegańskie ciasto z jabłkami według zmodyfikowanego przeze mnie przepisu jest lekkostrawne, bo bez dodatku oleju i innych tłustości, więc nie pójdzie w biodra jak strzała. Bardzo aromatyczne, jabłka w nie wciśnięte smakują bosko, bo to w końcu Boskoopy – idealnie miękkie i słodko-kwaśne. Po takiej wyżerce na pewno nie pomyślicie, że znowu zgrzeszyliście, bo ciacho jest pyszne, ale i zdrowe.

 

Wegańskie ciasto z jabłkami fit – SKŁADNIKI

Na keksówkę o wymiarach 20 x 10 cm (używam trochę większej)

SUCHE SKŁADNIKI

  • 250 g mąki pszennej razowej drobno mielonej
  • 30 g wiórków kokosowych
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ¼ łyżeczki soli
  • 80 g ksylitolu lub cukru brązowego (czasem dodaję mniej)
  • skórka otarta z 1 pomarańczy

MOKRE SKŁADNIKI

  • 140 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
  • 45 ml mleka roślinnego (u mnie owsiane niesłodzone)
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego, lub miąższ 1 laski wanilii
  • 60 ml zamiennika oleju (zmiksowałam mleko roślinne z 1 łyżeczką zblendowanego siemienia lnianego i małym kawałkiem banana [ok 3 cm])
  • 1 duże jabłko odmiany Boskoop
  • ¼ kubka rodzynek
  • cynamon i cukier brązowy lub kokosowy do posypania wierzchu ciasta (można użyć tylko cynamonu)

 

Wegańskie ciasto z jabłkami fit – WYKONANIE

  1. Jabłko obieramy ze skórki, połowę kroimy w małą kostkę, a połowę w cienkie plasterki. Odstawiamy na bok.
  2. Do dużej miski wsypujemy mąkę, wiórki kokosowe, proszek do pieczenia, sól i ksylitol oraz skórkę pomarańczową i dobrze mieszamy.
  3. Do drugiej miski wlewamy sok pomarańczowy, mleko roślinne, ekstrakt waniliowy i zamiennik oleju. Mieszamy dokładnie.
  4. Zawartość drugiej miski dodajemy do pierwszej michy i dokładnie mieszamy. Wrzucamy połówkę jabłka pokrojonego w kostkę oraz rodzynki. Mieszamy dokładnie. Masa może wydawać się dość sucha, ale taka powinno być. Nie ulegnijmy pokusie dodania więcej płynu, ponieważ jabłka puszczą sok podczas pieczenia.
  5. Ciasto przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu wciskamy plasterki jabłka (najlepiej nie pionowo, tylko pod lekkim kątem) i posypujemy je cukrem oraz cynamonem.
  6. Przez pierwsze 20 min. ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200°C, a następnie zmniejszamy temperaturę do 180°C i pieczemy przez kolejnych 15–25 min. w zależności od sprawności naszego sprzętu. Nasz wypiek będzie gotowy, jeśli wykałaczka wbita w jego środek wyjdzie sucha (chyba że akurat wbijemy ją w jabłko 🙂 ).

Kroimy po całkowitym ostudzeniu.

Bon appétit !

 

Wegańskie ciasto z jabłkami – filmik z oryginalnym przepisem

wegańskie ciasto z jabłkami przepis
Wegańskie ciasto z jabłkami – przepis bez dodatku cukru i tłuszczu

6 myśli na temat “Wegańskie ciasto z jabłkami – przepis bez cukru i tłuszczu

    1. W oryginalnym przepisie, który znalazłam na stronach anglojęzycznych, był olej, który ja eliminuję z diety. Zamieniłam go właśnie na mieszankę mleka roślinnego, siemienia lnianego i banana, żeby konsystencja mniej więcej się zgadzała. W żadnym przepisie na moim blogu nie ma oleju, wszystkie dania są niskotłuszczowe, no może poza tymi, które zawierają więcej orzechów, jak np. nutella, ale orzechy i nasiona to zdrowe tłuszcze i w małych ilościach warto je jeść. 🙂

Dodaj komentarz

Wpisz brakującą liczbę *