wegańskie ciasto czekoladowe z wiśniami

Wegańskie ciasto czekoladowe z wiśniami – przepis bez cukru

Kolejny przepis na proste, zdrowe i niskotłuszczowe (bo bez dodatku tłuszczu) ciacho kakaowe spośród kilku już dostępnych na moim blogu i dziesiątek lub nawet setek innych, jakie pojawią się tu w kolejnych latach, o ile nie zmienię życiowych planów, albo los nie uprzedzi mnie ze swoim grafikiem 😉 . Tym razem to pyszne wegańskie ciasto czekoladowe z wiśniami i… z pozoru niepasującym, sekretnym składnikiem – octem balsamicznym.

Receptura pochodzi z bestsellera „Happy Herbivore Holidays & Gatherings”. Żeby było jeszcze bardziej fit, ale wcale nie mniej smakowicie, wprowadziłam do przepisu małe zmiany: zamiast cukru dodałam ksylitol, a czekoladowe groszki zamieniłam na rozmrożone wiśnie (pasowałby też świeży rabarbar). 

Koniecznie spróbujcie też jeszcze słodszego szybkiego brownie wegańskiego.

 

Wegańskie ciasto czekoladowe – SKŁADNIKI

SUCHE SKŁADNIKI

  • 180 g mąki pszennej razowej drobno mielonej – używam orkiszowej
  • 80–100 g lub więcej ksylitolu (ewentualnie cukru)
  • 50 g  kakao odtłuszczonego lub karobu – u mnie pół na pół
  • 1½ łyżeczki sody oczyszczonej

MOKRE SKŁADNIKI

  • 240 ml mleka roślinnego naturalnie słodkiego, jak owsiane
  • 90 ml zblendowanych na puree jabłek (ze skórką)
  • 30 ml octu balsamicznego (ewentualnie innego octu)
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub miąższ z 1 laski wanilii

NA WIERZCH (niekoniecznie, ale warto)

  • rozmrożone wiśnie bez soku, który z nich wypłynie, dodatkowo owoce można jeszcze lekko odcisnąć. Sok proponuję wypić, albo dodać do ciasta zamiast części mleka. Wiśni można dodać więcej, niż widać na zdjęciu

 

Wegańskie ciasto czekoladowe – WYKONANIE

  1. Mieszamy suche składniki.
  2. Mieszamy mokre składniki.
  3. Mokre składniki wlewamy do suchych i dokładnie mieszamy łyżką, a jeszcze lepiej za pomocą miksera. Ciasto wlewamy do formy np. silikonowej o średnicy ok. 20 cm lub trochę większej, na wierzchu układamy wiśnie i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 30–40 min. lub do suchego patyczka.

Bon appétit !

 

7 myśli na temat “Wegańskie ciasto czekoladowe z wiśniami – przepis bez cukru

  1. Brzmi tak łatwo, akurat coś dla mnie. <3
    Pytanie tylko. Czy ocet można ominąć /zastąpić czymś innym? Czy może to magiczny składnik i bez niego ani rusz?

    1. Myślę, że lepiej niczym go nie zastępować, bez octu ciasto też wyjdzie, tylko może trochę gorsze 😉 Jeśli pominiemy ten składnik, możemy zwiększyć ilość mleka, albo puree jabłkowego o 30 ml, żeby konsystencja się zgadzała.

  2. Ciasto idealne dla mnie, bo bez jajek i bez czekolady. Zamiast kakao dodam sobie karob. ❤️❤️❤️❤️❤️

Dodaj komentarz