wegańskie ciasto bananowe

Wegańskie ciasto bananowe z bakaliami – bez cukru i oleju

Jesienne, smakowite, szybkie i proste wegańskie ciasto bananowe. Zdrowe i fit, bo bez dodatku cukru i oleju czy masła. Idealne, kiedy mamy ochotę na coś słodkiego, ale bez fajerwerków, a w kuchni zalegają banany kolorem przypominające czekoladę 90%.

Polecam również przepis na wegański chlebek bananowy bezglutenowy oraz oraz ciasto daktylowe z bananami słodzone tylko owocami.

[Dopisałam później] Przepis udoskonaliłam i w związku z tym zmieniłam nieco składniki. Pod dolnym zdjęciem zostawiłam jednak listę składników ze starszego, ciut prostszego przepisu (bez mleka roślinnego), może ktoś z Was będzie chciał jeszcze z niej skorzystać. 🙂

 

Wegańskie ciasto bananowe – SKŁADNIKI

  • 360 g bardzo dojrzałych bananów (ok. 3 duże owoce)
  • 300 g mąki pszennej razowej – może być orkiszowa
  • 110 g ksylitolu lub ewentualnie cukru
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 120 ml mleka roślinnego niesłodzonego, np. owsianego
  • 20 ml (ok. 2 łyżki) soku z cytryny

DODATKOWO

  • 1 łyżeczka dowolnych przypraw, np. cynamonu, przyprawy do piernika czy przyprawy do szarlotki (niekoniecznie)
  • ½ kubka rodzynków + trochę na wierzch ciasta (można nie dodać)
  • orzechy włoskie na wierzch ciasta (niekoniecznie)

 

Wegańskie ciasto bananowe – WYKONANIE

  1. Piekarnik rozgrzewamy do 180°C.
  2. Mąkę, ksylitol, sodę, proszek do pieczenia oraz przyprawę dokładnie mieszamy w dużej misce.
  3. Banany blendujemy na mus.
  4. Puree bananowe, mleko oraz sok z cytryny dodajemy do suchych składników i dokładnie mieszamy. Wrzucamy rodzynki i ponownie mieszamy.
  5. Masę wlewamy do formy o średnicy 18–20 cm wyłożonej papierem do pieczenia (lub do formy silikonowej), na wierzchu możemy powciskać rodzynki oraz orzechy włoskie i pieczemy przez ok. 50–60 minut lub do suchego patyczka.

Bon appétit !

Wegańskie ciasto bananowe bez cukru
Wegańskie ciasto bananowe z bakaliami bez cukru i oleju

Wegańskie ciasto bananowe bez mleka – składniki ze starego przepisu

  • 380 g bardzo dojrzałych bananów (ok. 4 małe owoce)
  • 200 g mąki pszennej razowej – może być orkiszowa
  • 1/4–1/3 kubka ksylitolu lub ewentualnie cukru
  • ¾ łyżeczki sody oczyszczonej
  • ¾ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • ½ kubka rodzynków
  • orzechy włoskie na wierzch ciasta

 

7 myśli na temat “Wegańskie ciasto bananowe z bakaliami – bez cukru i oleju

  1. Super pomysł! Wegańskie przepisy przeważnie mają w sobie sporo tłuszczu. A w tym przepisie udało się tego uniknąć. Chętnie wypróbuje. Od jakiegoś czasu chodzi za mną bananowiec i chyba w końcu mnie dogonił 😉

    1. Nie robiłam tego ciasta w wersji owsianej, ale możesz spróbować, powinno wyjść, tylko będzie pewnie bardziej zbite.

Dodaj komentarz