wegańskie ciasto bananowe

Wegańskie ciasto bananowe z bakaliami – bez cukru i oleju

Jesienne, smakowite, szybkie i proste wegańskie ciasto bananowe. Zdrowe i fit, bo bez dodatku cukru i oleju czy masła. Idealne, kiedy mamy ochotę na coś słodkiego, ale bez fajerwerków, a w kuchni zalegają banany kolorem przypominające czekoladę 90%. 😉

Polecam również przepis na wegański chlebek bananowy bezglutenowy.

 

Wegańskie ciasto bananowe – SKŁADNIKI

  • 4 duże bardzo dojrzałe banany
  • ½ kubka zmiksowanego na puree jabłka
  • 2 kubki (280 g) mąki pszennej razowej – może być orkiszowa
  • 1/4 – 1/3 kubka ksylitolu lub ewentualnie cukru
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 30 ml mleka roślinnego (3 łyżki) – jeśli banany są naprawdę spore, mleka można nie dodać

DODATKOWO

  • 1 łyżeczka dowolnych przypraw, np. cynamonu, przyprawy do piernika czy przyprawy do szarlotki (niekoniecznie)
  • ½ kubka rodzynków + trochę na wierzch ciasta (można nie dodać)
  • orzechy włoskie na wierzch ciasta (niekoniecznie)

 

Wegańskie ciasto bananowe – WYKONANIE

  1. Piekarnik rozgrzewamy do 180°C.
  2. Mąkę, ksylitol, sodę, proszek do pieczenia oraz przyprawę dokładnie mieszamy w dużej misce.
  3. Banany blendujemy na mus.
  4. Puree jabłkowe i bananowe oraz mleko dodajemy do suchych składników i dokładnie mieszamy. Wrzucamy rodzynki i ponownie mieszamy.
  5. Masę wlewamy do formy o średnicy 18–20 cm wyłożonej papierem do pieczenia (lub do formy silikonowej), na wierzchu możemy powciskać rodzynki oraz orzechy włoskie i pieczemy przez ok. 45 minut lub do suchego patyczka.

Bon appétit !

Wegańskie ciasto bananowe bez cukru
Wegańskie ciasto bananowe z bakaliami bez cukru i oleju

 

4 myśli na temat “Wegańskie ciasto bananowe z bakaliami – bez cukru i oleju

  1. Super pomysł! Wegańskie przepisy przeważnie mają w sobie sporo tłuszczu. A w tym przepisie udało się tego uniknąć. Chętnie wypróbuje. Od jakiegoś czasu chodzi za mną bananowiec i chyba w końcu mnie dogonił 😉

Dodaj komentarz

Wpisz brakującą liczbę *