wegańskie ciastka owsiane z wiśniami

Wegańskie ciastka owsiane z wiśniami i porzeczkami – bez cukru

Ekspresowe i smakowite zdrowe ciastka – bez cukru i bez dodatku tłuszczu, mogą być bezglutenowe, jeśli użyjemy mąki owsianej bezglutenowej. Idealne słodycze dla dzieci i osób dbających o linię. Te owocowe pieguski świetnie wpływają na trawienie, bo zawierają mnóstwo błonnika!

Ciasteczkowy Potwór poleca również wegańskie OREO z 4 kremami oraz wegańskie ciastka z pomarańczami.

wegańskie ciastka owsiane z wiśniami
Wegańskie ciastka owsiane z wiśniami

Wegańskie ciastka owsiane z wiśniami – 9 dużych ciastek – SKŁADNIKI

  • 150 g mąki owsianej – można zblendować na mąkę płatki owsiane górskie
  • 90 g syropu daktylowego lub ewentualnie klonowego – do tych ciastek używam syropu klonowego kupnego, ten zrobiony w domu ma trochę inną konsystencję i możliwe, że wtedy trzeba będzie dodać mniej lub więcej mleka. W przypadku syropu klonowego, który jest rzadszy od daktylowego, możecie użyć trochę mniej mleka. Ale ciastka udają się niezależnie od konsystencji, chociaż wychodzą ładniejsze, jeśli masa nie jest zbyt płynna
  • ok. 1/3 kubka mleka roślinnego niesłodzonego, ale najlepiej naturalnie słodkiego jak owsiane czy ryżowe
  • 4 łyżki suszonych wiśni lub rodzynków – wiśnie według mnie lepiej pasują
  • 1 łyżeczka–1 łyżka karobu lub kakao odtłuszczonego – dla koloru, bez tego dodatku ciastka wychodzą lekko zielone 🙂
  • ¾ łyżeczki sody oczyszczonej
  • czarne porzeczki świeże lub rozmrożone – na wierzch

 

Wegańskie ciastka owsiane z wiśniami – WYKONANIE

  1. Piekarnik nagrzewamy do 180°C.
  2. Mąkę mieszamy z karobem i sodą oczyszczoną.
  3. Do suchych składników wlewamy syrop daktylowy i porcjami dodajemy mleko, mieszamy dokładnie. Konsystencja nie powinna być zbyt zbita. Jeśli potrzeba, dolewamy więcej mleka. Na koniec do masy wrzucamy suszone wiśnie i ponownie mieszamy.
  4. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia nakładamy średnie porcje ciasta. Na wierzchu każdej z nich lekko wciskamy po 5–7 owoców czarnej porzeczki. Pieczemy ok. 15–20 minut, czas zależy od wielkości i grubości ciastek.

Bon appétit !

 

2 myśli na temat “Wegańskie ciastka owsiane z wiśniami i porzeczkami – bez cukru

  1. Syrop daktylowy to po prostu daktyle zmiksowane z woda?
    I czy soda jest wyczuwalna? Bo lyzeczka na tak mala ilosc ciasta to dosyc sporo, szczegolnie, ze nie ma zadnego kwasu.

    1. W tym przepisie polecam syrop daktylowy ze sklepu, bo tylko takiego używałam. Ten domowy to faktycznie daktyle zmiksowane z wodą, ale on ma już inną konsystencję i ciastka mogą wyjść inne, niż te moje. Ale jeśli masz czas, to możesz pokombinować z domowym syropem.

      Sody w ciastkach nie czuć, ale jeśli chcesz, możesz dodać 0,5-3/4 łyżeczki, ciastka też pewnie urosną 🙂

Dodaj komentarz

Wpisz brakującą liczbę *