Wegańskie babeczki marchewkowe fit - bez cukru i oleju

Wegańskie babeczki marchewkowe fit – bez cukru i oleju

Pyszne, zdrowe, lekkie i puszyste wegańskie babeczki marchewkowe według przepisu Weganona, który nieco zmieniłam, ponieważ nigdy nie chce mi się piec dyni. Wolę ugotować marchewki na parze. 🙂 Można zrobić je w formie zwykłych muffinów, ale odkąd upolowałam tanie, silikonowe foremki do wielkanocnych babeczek, proste kształty już mnie tak nie kręcą…

 

Wegańskie babeczki marchewkowe fit – SKŁADNIKI

12 babeczek

  • 4 średnie surowe marchewki (lub 1 szklanka musu z upieczonej dyni)
  • 1,5 szklanki pełnoziarnistej pszennej mąki
  • 1,5 szklanki mleka owsianego niesłodzonego, sojowego lub innego roślinnego
  • ½ szklanki ksylitolu lub ewentualnie cukru
  • sok i skórka otarta z 1 średniej cytryny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1,5 łyżeczki przyprawy do piernika (bez cukru) lub cynamonu

 

Wegańskie babeczki marchewkowe fit – WYKONANIE

  1. Marchewki bez obierania gotujemy na parze do miękkości, obieramy i studzimy.
  2. Następnie je blendujemy, będziemy potrzebować ok. 1 szklanki musu. Jeśli Wasze blendery nie ruszą z miejsca bez dodatku płynu, wlejcie sok z cytryny.
  3. Marchewkową papkę mieszamy z mlekiem, ksylitolem i cytryną.
  4. W osobnej misce łączymy mąkę, proszek do pieczenia, sodę i przyprawę piernikową.
  5. Mokre składniki wlewamy do suchych i dokładnie mieszamy.
  6. Foremki wypełniamy masą i pieczemy w 180°C przez ok. 30 minut lub do suchego patyczka.

Babeczki wyjmujemy z foremek dopiero po wystudzeniu. Możemy oprószyć je ksylitolem pudrem.

Bon appétit !

Wegańskie babeczki marchewkowe fit - bez cukru i oleju - po upieczeniu
Wegańskie babeczki marchewkowe fit – bez cukru i oleju – po upieczeniu

Jedna myśl na temat “Wegańskie babeczki marchewkowe fit – bez cukru i oleju

Dodaj komentarz