Wegańskie babeczki marchewkowe fit - bez cukru i oleju

Wegańskie babeczki marchewkowe fit – bez cukru i oleju

Bardzo prosty przepis na smakowite, lekkie i puszyste wegańskie babeczki marchewkowe. Do tego zdrowe i dietetyczne, bo pełnoziarniste i bez dodatku cukru oraz oleju. Można zrobić je w formie zwykłych muffinów, ale odkąd upolowałam tanie, silikonowe foremki do wielkanocnych babeczek, proste kształty już mnie tak nie kręcą…

 

Wegańskie babeczki marchewkowe fit – SKŁADNIKI

10–12 babeczek

  • 170 g ugotowanych na parze marchewek bez skórki (gotuję w mundurkach, a potem obieram)
  • 200 ml/g mleka owsianego niesłodzonego, sojowego lub innego roślinnego
  • sok (50 ml/g) i skórka otarta z 1 średniej cytryny
  • 1 kopiasta łyżka masła orzechowego
  • 230 g mąki pszennej pełnoziarnistej – może być orkiszowa razowa
  • 120 g ksylitolu lub ewentualnie cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

 

Wegańskie babeczki marchewkowe fit – WYKONANIE

  1. Przestudzone marchewki blendujemy razem z sokiem i skórką z cytryny, masłem orzechowym i częścią mleka do uzyskania gładkiej konsystencji – używam blendera NutriBullet.
  2. W dużej misce mieszamy mąkę, ksylitol, proszek do pieczenia i sodę.
  3. Marchewkowy płyn wlewamy do suchych składników, dodajemy pozostałe mleko i dokładnie mieszamy.
  4. Foremki wypełniamy masą i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez ok. 30 minut lub do suchego patyczka.

Babeczki wyjmujemy z foremek dopiero po wystudzeniu.

Bon appétit !

Wegańskie babeczki marchewkowe fit - bez cukru i oleju - wnętrze
Wegańskie babeczki marchewkowe fit – bez cukru i oleju – wnętrze

Jedna myśl na temat “Wegańskie babeczki marchewkowe fit – bez cukru i oleju

Dodaj komentarz